Lõplikult ei pääse lasnamäelased tolmust aga veel mitte niipea, vahendavad ERR uudised uudistesaadet "Aktuaalne kaamera".

"Reaalselt lõpeb see asi siis, kui kaevandusload lõpevad. Minu teada juhtub see mõnedel ettevõtetel aastal 2012-13 või kuskil seal selles kandis. Siis hakatakse karjääri rekultiveerima, ehk see tegevus peab selleks ajaks lõpetatud olema," rääkis Tallinna keskkonnaameti juhataja asetäitja Madis Kõrvits.

"Meie andmetel töötab seal täna viis ettevõtet, kellest enamik tegeleb suuremal või vähemal määral kaevandamisega ning viis ettevõtet on siis asfaltbetoonitehased. Nendest seda saastet siis peamiselt lähtub," selgitas Kõrvits.

Neist ettevõtetest üks suurimaid, Paekivitoodete Tehase OÜ avas täna uue killustiku töötlemise niisutusliini, mis peaks oluliselt vähendama koormust keskkonnale. Peainseneri abi Anna Ulanova sõnul on tegu vaid ühega mitmetest meetmetest, mida Lasnamäe elanike tervise säästmiseks ette on võetud.

"Me ehitasime uue kaasaegse tee, see on viidud 400 meetri kaugusele elamurajoonist ja ka see vähendab tolmu," selgitas Ulanova.

Lisaks on ostetud uusi niisutuskahureid, kastmemasinaid ja ratastepesulaid, mis kõik peaksid vähendama Väo karjäärist lähtuva tolmu hulka. Kuigi aastas investeerib ettevõte keskkonnahoidu vähemalt kolm miljonit krooni ja investeerimiskohustused on ka teistel Väo karjääris tegutsevatel firmadel, ei maksa tolmu täielikku kadumist siiski oodata.

Paekivitoodete tehase tegevusluba lõpeb 2019. aastal. Kuigi firma kavatseb ka edaspidi jätkata tolmusaaste vähendamisse investeerimist, tuleb Lasnamäe elanikel arvestada, et erandlikes ilmatingimustes, suure tuule ja kuivaga, võib ebameeldivaid tolmupilvi kohata ka edaspidi.