Said kolmapäeval teada

Tegemist on 21.–28. novembrini korraldatud küsitlusega ja nimetatud arvud näitavad 500 küsitletu suuruse valimi arvamust. Lõplike arvudega uuringu, mis hõlmab kogu 1000 inimese suurust valimit, avalikustab ERR järgmisel reedel.

Erakondade populaarsusuuringu tegi novembris ka Turu-uuringute AS. Eesti Päevalehe andmeil on sotsiaaldemokraatide toetus selle järgi lausa 33%. Ettevõtte esindajad ei soovinud uuringutulemusi täpselt kommenteerida, ent möönsid, et suurusjärk on õige.

Kõmu huvitavatest arvudest ja suurest muutuseprotsendist hakkas poliitilistes ringkondades levima juba kolmapäeval. Kuna vaheuuringu andmed on erakonnad tavaliselt saanud kätte enne avalikustamist, annab just see alust arvamuseks, et arve lugev Reformierakond tegi otsuse Michal välja vahetada just selle põhjal. Oravapartei loodab, et pikalt Michali tagasiastumist nõudnud avalikkus rahuneb nüüd maha, kuid seda pigem ei juhtu.

Arvudele otsa vaadates saab esitada hoopis uue küsimuse: kas nii vähese toetusega valitsus on üleüldse töövõimeline ja kas rahvas tahab selle jätkamist? Seda enam, et Michali ja Kalev Lillo skandaal pole ainus Reformierakonda painav küsimus, ka keskkonnaministril ja erakonna aseesimehel Keit Pentus-Rosimannusel on oma isa pankroti kohta paljudele küsimustele vastamata.

Juba ennustatakse, et valitsus peagi vahetub ja uue valitsuse moodustab hoopis Urmas Paet, kaasates partneriks Keskerakonna. Siinkohal tasub ka meenutada, et Keskerakonnaga koostöö on välistanud Andrus Ansip, mitte Reformierakond.

Seost pole üldse?

Enne aga asub justiitsministri kohale senine sotsiaalminister Hanno Pevkur ja sotsiaalministri kabineti võtmed saab senine riigikogulane Taavi Rõivas. Küsimusele, kas ministrivahetustega on nüüd nn Silvergate erakonna jaoks lõpetatud, vastas Rõivas, et ei näe nende kahe sündmuse vahel üldse seost. „Ma olen mõelnud kogu peaministri ettepanekule järgnenud aja jooksul, kuidas sotsiaalvaldkonna tohutuid väljakutseid lahendada. Siduda seda kuidagi mingite muude protsessidega, ma arvan, ei ole päris kohane,” leidis ta.

Rõivas kinnitas, et kuigi ta kuulub erakonna juhatusse, ei ole ta kokku puutunud erakonna rahastamise asjadega.KommentaarMikser: Reformierakonnalt liiga vähe ja liiga hilja

Praegu Eesti populaarseima partei SDE juht Sven Mikser iseloomustas Reformierakonna ministrivangerdust lühidalt sõnadega „liiga vähe ja liiga hilja”. „Michali tagasiastumine oli vältimatult vajalik. Ta ei oleks saanud jätkata nii või teisiti, aga ta oleks pidanud lahkuma, kui skandaal lahvatas ja uurimine algas. Ses mõttes on see samm jäänud lootusetult hiljaks,” sõnas ta. „Poliitiline kriis on võtnud laiemad mõõtmed kui erakondade rahastamise küsimus. Kriis on tänaseks palju laiem ja sügavam. Ministri vältimatult vajalik samm ei lahenda enam kriisi. See samm ei tulnud mitte ainult liiga hilja, vaid on nüüdseks ka liiga väike.”