Kas kilekottides raha laiali jaotamine erakonna peakontoris tõepoolest toimus? Simson libiseb särava demagoogiaga konkreetsete vastuste andmisest kõrvale. Omajagu kõnekas on aga seegi, et lausa valetamises pole ta Keskerakonnaga endisi noorliikmeid Tarmo Lausingut ja Henri Kaselot seni veel süüdistanud. Võib-olla polegi põhjust?

Just nii põhjendus tema käitumist Keskerakonna endine tegevsekretär Mart Viisitamm, kes tõi Eesti Päevalehele näite, kuidas „kuskilt“ laekus erakonna peasekretärile 300 000 krooni sularaha, mis tuli seejärel mõistlikult erakonna tarbeks ära paigutada.

Keset Euroopa Komisjoni algatusel korraldatud konverentsi püüdsime kinni ka Vilja Savisaar-Toomasti, kelle sõnul tema isiklikult Keskerakonnas musta rahaga kokku ei puutunud. Küll aga tunnistas, et rahapuudus oli kampaaniate korraldamisel erakonnas pidevalt.

Loe pikemalt homsest Eesti Päevalehest!


Väljavõte intervjuust Vilja Savisaar-Toomastiga:

Mis ajendab inimesi erakonna seest sellisest kriminaalsest tegevusest osa võtma?

Aga mõelge – nende töö ja edasine karjäär sõltub ju sellest! Erakonna liikmed peavad olema kuulekad käsutäitjad, kel pole selgroogu öelda, et mina seda või teist asja ei tee. Panite tähele, millise kirja Toomast Vitsut oma alluvatele kirjutas: kui te minu poolt ei hääleta, siis te pärast valimisi enam sellel töökohal ei jätka. Selline hirmutamine on mulle äärmiselt ebameeldiv. Aga tõenäoliselt on siis neidki inimesi, kes kilekotis raha parteikontorisse viivad, samamoodi hirmutatud, et kui te seda ei tee, kaotate töö ja positsiooni. Ma arvan, et põhjus on selles.

Tavaliselt parteisõdurist selleks ehk ei piisa. Peab olema ikka väga lugupeetud ja tähtis isik, keda niimoodi kuulatakse. Mis teie arvate, kas erakonna esimees Edgar Savisaar isiklikult hirmutab ja juhib kogu tegevust?

(Muigega.) Ma pole selles päris kindel. Ta on tark poliitik ja jätab mõningad asjad ka teiste teha.

Usute, et must rahastamine toimub Keskerakonnas tänase päevani?

Ma ei oska sealset olukorda kommenteerida. Tean vaid seda, mida on avalikkuse ette toodud. Tundub tõenäoline, et omal ajal Jakunini käest raha küsiti, mis oli ka põhilisi ajendeid, miks ma erakonnast lahkusin.

Viimane ettepanek: kas te saate panna käe südamele ja öelda, et teie ei tea Keskerakonnas toimunud rahapesust mitte midagi ja teie südametunnistus on sellest puhas?

On tõesti, mina ole mingi musta rahaga kokku puutunud ja sellesse nii-öelda toiduahelasse kuulunud. Ma olin erakonnal väärtuslik sellega, et suutsin korjata piisaval arvul hääli, mitte ei jooksnud ringi raha täis kilekottidega. Võib-olla Edgar siis ei usaldanud mind piisavalt.