Martin Mölder

TÜ politoloog

Peamine küsimus on, kas sotsid suudavad sellega veenda vene valijat Keskerakonna asemel sotside poolt hääletama. VEE enda valijaskond on piisavalt marginaalne, et olla suures pildis tähtsusetu ja silmapaistvaid poliitikuid sotsid selle ühinemisega enda ridadesse juurde ei saa.
Sotsidel tuleks realiseerida selle ühinemise potentsiaalne sümboolne väärtus ja see nõuab veel palju tööd. Olukorra hindamisel informatsiooni saamiseks võib võrrelda omavahel 2007. ja 2011. aasta riigikogu valimisi. Mullustel valimistel koosnes Keskerakonna valijaskond 34,3% eestlastest, samas kui SDE valijatest oli eestlasi 95,7%.

 Keskerakonna valijad olid üldiselt kõige lojaalsemad oma erakonnale. Samas ligi pooled Keskerakonna valijatest kaalusid omal sõnul sotside poolt hääletamist ja vaid alla protsendi ei oleks kunagi sotside poolt olnud nõus hääletama.
Seega, nendest andmetest lähtuvalt võiks oletada, et käesoleva ühinemise mõju on küllaltki raskesti saavutatav, kuid lootus on selgelt olemas (valmidus sotside poolt hääletada on Keskerakonna valijate hulgas tugev).
Kõik sõltub sellest, kui palju suudavad sotsid veel ära teha selleks, et luua Eesti poliitilisel maastikul midagi peaaegu täiesti uut – olla tahtlikult korraga nii vene kui ka eesti valijatele aktsepteeritav tugev erakond.