Elvas suvekodu omav Kalmer Roonet rääkis, et tema isa on sõlminud veelepingu ligi kümme aastat Elvas vee- ja kanalisatsiooniteenust pakkuva ettevõttega Aqua & Waste Services (AWS). Samal ajal on Elva linnavalitsus palunud inimestel veearve maksta Emajõe Veevärgile.

„Mõtlesin, et saadan veenäidud mõlemale ettevõttele, aga siis hakkasin mõtlema, et siis saan ma ka kaks arvet,” rääkis Roonet.

Segane periood

Mehel on täiesti õigus, sest nii AWS kui ka Emajõe Veevärk soovivad mõlemad elvalastelt juuli veenäite ja mõlemad ettevõtted on lubanud saata inimestele ka arved. AWS-i osanik Asko Vester ütles, et tema ettevõttel on klientidega kehtivad veetarbimise lepingud. Samuti pakkus tema ettevõte terve juulikuu inimestele veeteenuseid. „Inimesed on sellest ise suurepäraselt aru saanud ja enamik Elva korteriühistuid ja ettevõtteid on oma veenäidu meile juba teatanud,” rääkis Vester. Lähipäevil on veenäidu teatanutel oodata ka veearvet.

Veenäite saavad ka Emajõe Veevärgi klienditeenindajad. Ettevõtte juhatuse liikme Andres Aruheina sõnul teevad just niiviisi käituvad inimesed õigesti. „Elva linn on otsustanud jaanipäeva järel vee-ettevõtjaks nimetada Emajõe Veevärgi ja see tähendab, et meil on õigus ka arveid väljastada,” rääkis Aruhein.

Siiski ei asuta Aruheina sõnul lähinädalail ja kuudel nende klientidega, kes veenäite ei teata ja arveid ei tasu, agressiivselt käituma. „Praegu on tegemist sega­se perioodiga,” möönis Aruhein.

Segadus Elva veemajanduses tekkis jaanipäeva paiku, kui Elva volikogu otsustas ühepoolselt üles öelda AWS-iga sõlmitud halduslepingu, mis võimaldas ettevõttel linnas vee-ettevõtte teenuseid osutada. Lepinguga andis linn AWS-ile kasutada ka veepuhastusjaama ja reoveepuhastid.

Samad hooned ja seadmed oli Elva linn andnud aga mõned kuud varem üle AS-ile Emajõe Veevärk, kes investeeris omaosalusena miljoneid kroone Elva veevärgi korrastamisse. Kuna Emajõe Veevärk soovis ettevõtte juhataja Andres Aruheina sõnul lõpuks ometi oma valdused kätte saada, siis astutigi eelmise nädala lõpus niivõrd radikaalne samm, et mindi politsei, turvafirma ja linnavalitsuse esindajatega reoveejaama ja veepuhastusjaama, kus vahetati teist ettevõtet teavitamata ära ukselukud ja seati sisse mehitatud valve.

Esmaspäeval esitas AWS politseile ka avalduse, milles palutakse algatada kriminaalasi ebaseadusliku sissetungi tunnustel. Eilse seisuga prokuratuur kriminaalmenetlust alustanud veel polnud.

Tarbijakaitse: leping loeb

•• Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski-Toomiku sõnul on oluline see, kellega tarbija on lepingu sõlminud. „Kui uuel veeettevõttel tarbijatega veel lepinguid pole, siis pole nad inimestega ka lepingulises suhtes ja ei saa arvet esitada,” selgitas ta.

•• Turetski-Toomiku sõnul peaks tekkinud segaduse Elva linn väga kiiresti lahendama, sest veemajandus kuulub kohaliku omavalitsuse kompetentsi. „Linn peaks asuma tarbija poolele ja see, et kaks ettevõtet omavahel kemplevad, ei tohiks tarbijaid topeltarve näol puudutada,” lisas ta.

•• Eriti keeruliseks muudab Elva veetüli tõik, et Emajõe Veevärgil pole kehtivat vee-erikasutusluba Elvas veeteenuse pakkumiseks. Seega pole neil juriidiliselt võimalik tarbijatele vett müüa.