“Ainult tervise halvenemine võib olla visiidi ärajäämise põhjuseks,” kinnitas Moskvale alluva kiriku esindaja. “Patriarh on praegu ·veitsis ja soovib väga külastada oma sünnimaad.“ Aleksi II peaks Moskvast Tallinnasse saabuma rongiga.

Praeguse seisuga peaks kindel olema, et patriarh Aleksi II viib 26. septembri õhtul ja järgmise päeva hommikul läbi jumalateenistused Tallinnas Aleksander Nevski katedraalis. Kindlasti külastab patriarh ka Ida-Virumaal Kuremäel asuvat Pühtitsa nunnakloostrit, millega tal on eriliselt lähedased sidemed.

Konstantinoopoli kanoonilises alluvuses oleva iseseisva Eesti apostliku õigeusu kiriku valitsuse sekretäri Mattias Palli sõnul ei ole nemad midagi kuulnud teise kiriku patriarhi Eestisse saabumisest.

Siiski pidas Palli võimalikuks kahe õigeusu kiriku ühiseid jumalateenistusi, ehkki pärast Konstantinoopoli oikumeenilise patriarhi Bartholomeose külas-käiku Eestisse välistas Moskva patriarhaat sellise võimaluse.

“1996. aastal Zürichis toimunud kahe patriarhaadi esindajate kohtumisel andis Moskva pool põhimõttelise nõusoleku palveliseks osaluseks, kuid reaalselt ei ole see Eestis rakendunud,” ütles Palli. “Meie oleme alati olnud nõus koos jumalat teenima, aga nüüd on pall Moskva käes.“

Patriarhi visiit Eestisse pidi toimuma juba eelmise aasta novembris, kuid lükati edasi. Moskva patriarhaadi Eestis asuva kiriku pea metropoliit Kornili ütles tookord visiidi edasilükkamise põhjuseks, et õigeusu kiriku varade küsimus ei olnud Moskvale meelepäraselt lahendatud.

Järgmisena pidi visiit toimuma 6. detsembril, kuid jäi taas ära Aleksi II haigestumise tõttu.

Aleksi II, kodanikunimega Aleksei Ridiger, on sündinud 1929. aastal Tallinnas. Enne tõusmist Venemaa õigeusu kiriku peaks teenis ta Leningradi ja Novgorodi metropoliidina ning veel enne seda Tallinna ja kogu Eesti metropoliidina.