“Ma ei julgeks öelda, et vene poliitikud oleksid justkui tuulelipud, et kustpoolt tuul puhub, sinna nad ka pööravad,” kinnitas senise linnapea Tõnis Paltsu umbusaldamise poolt hääletanud parteitu linnavolinik Leonid Tsingisser. Tema sõnul toetas ta uut võimuliitu seetõttu, et viimase poolteise aasta jooksul lähenes senine koalitsioon pidevalt paratamatule lõpule.

“Eelkõige tingisid koalitsiooni allakäigu kahtlustäratavad otsused ja omavaheline arveteklaarimine,” lausus Tsingisser.

Tema hinnangul talitas koalitsioon valesti Tallinna Vee erastamisel, Tallinna Soojuse rendile andmisel, Tallinna Teede ja kinnisvarahooldusfirmade müügil.

“Skandaalid turvalisus- ja integratsiooniametis oli viimane piisk kannatustekarikas ja lihtsalt mõõt sai lõpuks täis,” ütles Tsingisser. “Paljud volikogulased, kes umbusaldushääletuse eel kahtlesid, otsustasid ikkagi senisest võimuliidust distantseeruda.”

Tsingisseri sõnul tingib vene poliitikute sagedase pooltevahetuse erakondades ja fraktsioonides tugeva distsipliini puudumine. “Vene erakonnad on killustunud ja seetõttu püüab iga rahvaesindaja tõestada, et ta on rivaalist rohkem venelane. Seetõttu pole venelased ühes fraktsiooniski üksmeelsed.”

Fraktsiooni Rahva Usaldus liige Sergei Ivanov sõnas, et oli selge, et koalitsioon senisel kujul jätkata ei saa. “Sisepinged kasvasid võimuliidust välja ja see näitas, et on vaja muutusi,” ütles ta.

Ivanov märkis, et Rahva Usaldus ei vedanud uude võimuliitu üle minnes senist koalitsiooni alt. “Koostöö lihtsalt lõpuks ammendas ennast, “ ütles Ivanov. “Tahame olla jätkuvalt otsuste juures ja võimul olles esindame oma valijaid kõige paremini.”

Nii Sergei Ivanov kui ka Leonid Tsingisser kinnitasid, et Reformierakond ja Keskerakond ei meelitanud neid hääletuse eel mingite lubadustega. “Mulle mingeid ettepanekuid keegi ei teinud ja ma poleks neid ka vastu võtnud,” sõnas Tsingisser.

Reformierakond üritab Vene Balti Erakonda meelitada sõlmima koostöölepingut. Fraktsiooni Rahva Usaldus kuulub kaks Vene Balti Erakonna liiget. Lisaks Ivanovile ka Svetlana Melehhova.