Eesti Televisiooni kõrval on loomisel uus telekanal ETV2, mis esialgsetel andmetel võib tulla venekeelse programmiga.

Kultuuriminister Laine Jänes ütles, et uue telekanali loomise mõtted on tõepoolest juba mõn-da aega küpsenud, kuid ühtegi  koosolekut pole peetud ega konkreetseid plaane tehtud.

Jänese sõnul saab kõigest täpsemalt rääkida alles pärast 1. juunit, mil toimub esimene vastavasisuline koosolek ja arutatakse eri ettepanekuid.

Hetkel ei julge kultuuriminister seetõttu ka kinnitada, kas uus kanal võib tulla venekeelne. “Kindlasti tulevad subtiitrid,” kinnitas Jänes ning lisas, et kanali programm peab olema mõistetav kõikidele Eesti elanikele. Olulised on nii venekeelsed kui ka eestikeelsed subtiitrid (vene saadete puhul).

Selle kohta, milline tuleb uue telekanali suund ja sisu, on kultuuriministri sõnul väga palju mõtteid. “Väga oluline on kultuur,” rõhutas Jänes.

Venekeelsel ARTE-l pole mõtet

Eesti Televisiooni juhatuse esimehe Ainar Ruussaare sõnul on uue telekanali idee olnud õhus juba viimased neli-viis aastat. “Tõele vastab see, et mul on palutud välja töötada selle kanali esimene kontseptsioon, mida veel ei ole,” ütles Ruussaar.

Küsimusele, kas tegemist on tõesti eelkõige venekeelsele sihtrühmale mõeldud kanaliga, vastas Ruussaar, et see on parlamendi ja rahvusringhäälingu otsus. Praegu mõeldakse Ruussaare kinnitusel tõesti pigem venekeelsele kanalile.

Vastuseks kultuuriminister Laine Jänesele, kelle kinnitusel on suur osa kanali programmist kultuuril, ütles ETV juht, et venekeelset ARTE-t ei ole siiski mõtet teha.

“Ma arvan, et sellest tuleb klassikaline avalik-õiguslik kanal, kus on uudiseid, kindlasti meelelahutust ja kergemaid harivaid saateid.”

Jänes kohe uuest aastast ETV2 veel lubada ei julge. Tema sõnul võib tõsisemalt rääkida 2008. aasta lõpust.

Ka Eesti Televisiooni ja Eesti Raadio ühine arengukava näeb ette 2008. aastast ETV2 käivitamise.

Uue ringhäälingu nõukogu liige Andres Herkel ütles eile riigikogu ees, et venekeelse infovälja küsimus vajab kiiret lahendamist. “Küsimus on põhi-mõttelise kaaluga – kas infovälja kujundavad üksnes Kremli kontrollitavad telekanalid või suudame ise rohkem kaasa rääkida,” sõnas Herkel.

ETV käivitas venekeelse portaali


•• Eesti Televisioon käivitas üleeile katseversiooni venekeelsele uudiseid edastavale internetikeskkonnale novosti.etv24.ee.

Sellega soovitakse saada Eesti operatiivseimaks venekeelseks uudisteportaaliks.

•• Novosti.etv24.ee on venekeelne audio- ja videomaterjali sisaldav internetilehekülg, kust saab lugeda värskeid uudiseid, vaadata venekeelset “Aktuaalse kaamerat” ja otseülekandeid ning kuulata Raadio 4 uudiseid.