Keskerakondlasest riigikogu väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa tunnistas, et Eestile saadetud noodi näol võib tõesti olla tegu Venemaa reageeringuga kahe erakonna hiljuti sõlmitud koostöölepingule.

“Venemaal töötavad professionaalid ja nad on meie lepingut lugenud. Ei ole võimatu, et need asjad on omavahel seotud,” märkis Eesmaa.

Keskerakonna ja Rahvaliidu koostöölepingus on kirjas, et kaks parteid tahavad “kujundada Eesti rahvuslikke huvisid selgelt silmas pidavat välispoliitikat, mille koostisosaks on eelarvamustevaba koostöö kõigi naaberriikidega ning piirilepingu jõustamine Venemaaga välisministrite allkirjastatud kujul”.

Paet uue lepingu vastu

Venemaa noodi põhisisu oli, et Eesti peaks sõlmima uue piirilepingu, kus peaks lisaks senisele olema kirjas, et kummalgi poolel ei ole teineteise suhtes territoriaalseid nõudmisi.

Välisminister Urmas Paet ütles, et ei näe mingit põhjust uut lepingut teha, sest piiri kulgemises, mis on lepingu põhisisu, eriarvamusi ju pole. “Seda, et meil teineteisele territoriaalseid nõudmisi ei ole, on ju loogiline, sest muidu sellist lepingut ju  sõl-mitud ja ratifitseeritud polekski.”

Eesti Päevalehega rääkinud välispoliitikaasjatundjad avaldasid ka kahtlust, et see, kui Eesti Venemaa soovidele vastu tuleb, ei pruugi tähendada, et Venemaa lepingu jõustab. “Elu on näidanud, et kui Eesti on Venemaa nõudmistele vastu tulnud, on sellele järgnenud ainult uued nõudmised,” põhjendas üks allikas.