Kohtuvaidlus puudutas kaht Eesti suurimat jäätmekäitlejat Veoliat ja Ragn-Sellsi. Kui Veolia jaoks tähendas kohtuotsus võimalust tulevikus osa saada tasuvast prügiärist, siis Ragn-Sellsile ja kohalikule Torma ettevõtjale Toomas Orumaale võib kohtuotsus tähendada tulevikus miljonitest kroonidest ilmajäämist.

Nimelt sõlmisid Torma vald ning Ragn-Sellsi ja Orumaa ühisfirma Amestop mullu kevadel lepingu, mille sisuks oli lühidalt ja lihtsustatult see, et 2013.– 2062. aastani on Amestopil kohustus tegeleda prügila haldamisega. Mingit avalikku konkurssi enne eksklusiivse rendilepingu sõlmimist polnud. Ragn-Sellsi otsene konkurent Veolia kaebas seepeale Torma valla kohtusse.

Veolia juhatuse liige Argo Luude ei eitanud eile kohtuvõidust kõneldes, et tõenäoliselt rikkus tema juhitav ettevõte ära konkurentide ilusa äri. „Eelmisel aastal teenis [Torma prügila käitusfirma] 7,5 miljonit krooni kasu. Seda siis tingimuses, kus poole aasta pealt suleti vanad, euronõuetele mittevastavad prügilad,” rääkis Luude. Prügilate sulgemise järel sai Torma prügilast Eestis suuruselt teine prügila. Sinna viiakse Tartu, Võru, Põlva, Jõgeva ja osaliselt ka Ida- ja Lääne-Virumaa prügi.

Prügi tuleb juurde

Kui uskuda Luude arvutusi, siis sel aastal on ettevõttel loota kindlasti üle kümne miljoni krooni suurust kasumit. Luude arvutuskäiku kinnitavad ka prügi ladestusmahud. Nimelt vedasid prügiautod eelmisel aastal Torma prügilasse sodi

35 000 tonni. Sel aastal aga tõenäoliselt ligi 70 000 tonni.

Kuna Kagu-Eestis teist prügilat enam ei ole ja kaugematesse prügilatesse jäätmete vedamine pole rahaliselt eriti tulus, võib eeldada, et magus prügiäri Tormas võiks kesta veel aastaid. Kuid kes seda ajama hakkab, tuleb otsustada Torma vallal.

Võimalusi on koguni kolm: prügilaga hakkab tegelema vald ise, prügila võõrandatakse või antakse seadusi täites rendile.

Ragn-Sellsi ärijuht Agu Remmelg ütles, et kui Torma vald peaks asuma lähiaastail Torma prügilale konkursiga käitusfirmat otsima, siis kavatseb tema juhitav ettevõte tõenäoliselt osaleda.

Samal ajal nentis Remmelg, et prügilate tulusus ei pruugi tulevikus olla väga suur. Seda seepärast, et Eestis võib paari aasta pärast hakata prügi nappima. Nimelt plaanib Eesti Energia hakata Irus jäätmeid põletama. Jäätmekütuse tootmisest on huvitatud Ragn-Sells ja sellega tegeleb juba Veolia.

Kui liita kokku praegu Eestis prügi põletamisest tulu teenida lootvad arendusprojektid, peaks siin aastas „toodetama” ligi poole miljoni tonni ulatuses jäätmeid. Mullu tekitati Eestis aga umbes 350 000 tonni segaolmejäätmeid.

„Kindlasti pole Lõuna-Eestisse vaja rajada uusi prügilaid. Kui midagi laiendada, siis seda tuleks teha Tormas,” ütles Remmelg. Siiani on Veolia esindajad väitnud, et kuna neil puudus võimalus osaleda Torma prügila rendile võtmises, on neil tarvis rajada Viljandimaale Karksi valda Polli prügila.

Vallal tuleb korraldada uus konkurss

•• Torma vallavanema Riina Kulli sõnul pole vald ei volikogu ega vallavalitsuse tasandil jõudnud paika panna edasist tegevusplaani olukorras, kus prügila rendileping kuulutati riigikohtus ebaseaduslikuks.

•• „Praegu kehtib üks varasem leping. Aga mis nüüd ikka saab, eks meil tuleb maha istuda ja välja kuulutada uus konkurss,” lisas Kull. Otsustamisega on aga kiire, sest 2012. aasta jooksul saab Torma prügila pilgeni prügi täis.

•• Septembri lõpus teatas keskkonnaminister, et seni, kuni Torma prügila omanikeringis on vaid üks omavalitsus, riik maad juurde ei anna.

•• Üks on aga Kulli sõnul selge: Torma vallal raha pole, et asuda prügilat arendama.

•• Ettevõtte Amestop juhatuse liige ja suuromanik Toomas Orumaa teemat kommenteerida ei soovinud.