Alles juulikuus kiriku avateenistust pidanud Viimsi Püha Jaakobi kogudus on jäänud ilma nii  õpetajast kui ka 13 aastat tagasi koguduse loonud ja seda teeninud diakonist.

Õpetaja Jaan Lahe, kes mullu sügisel kogudust teenima valiti, esitas ise lahkumisavalduse, diakon Erkki Juhandi vabastas ametist kirikuvalitsus.

“Põhiline ajend nende lahkumiseks oli omavaheline kaklemine ja kaebamine teineteise peale. Kogudusele on parem, kui tuleb täiesti uus inimene,” ütles Viimsi Püha Jaakobi kiriku ehitamise sihtasutuse juht, endine koguduse juhatuse esimees Vello Vallaste. “Kui kirik sai valmis, tuli seda majandama hakata,” lisas Vallaste, kelle sõnul ei suutnud või ei tahtnud kumbki vaimulik uute ülesannetega hakkama saada. Selle ajani pidas 13 aastat tagasi Juhandi eestvedamisel loodud kogudus teenistusi koolimajas, mille üürimise eest maksis Viimsi vald.

Peapiiskop Andres Põderi sõnul ei ole võimalik nii väikeses koguduses kaht inimest palgal pidada. “Nad peavad ka ise teenima hakkama, organiseerima kirikusse sobivaid üritusi, mis raha sisse tooks,” ütles peapiiskop.

Vallaste sõnul on Viimsi koguduse eelarve 12 000 krooni kuus, millest peavad saama vaimulikud palga ning kirikusse ostetud küünlad, kirikuvein ja muu vajalik.

Tallinna praost Jaan Tammsalu, kes asub uue vaimuliku leidmiseni Viimsi hooldajaõpetaja kohale, viitas Eesti Raadio saates “Kirikuelu”, et kahe mehe peale on jagunud palgaraha umbes 7000 krooni.

Juhandi ei saaks Viimsis üksi edasi teenida ka seepärast, et ta ei ole oma aastaid tagasi katkenud õpinguid lõpule viinud ega kirikuõpetaja kutset omandanud.