"Soovime, et vabastataks viivitamatult Tiibetis rahumeelsetel meeleavaldustel vahistatud inimesed ning alustataks koheselt läbirääkimisi dalai-laamaga enesemääramise üle ning dekoloniseeritaks Tiibet," ütles budismi instituudi juhatuse esimees Sven Grünberg meeleavaldust avades.

Järjest tugevnevas lumesajus kuulas neid avasõnu mitusada inimest, kes Hiina saatkonna vastas asuvasse parki olid tulnud oma meelsust avaldama. Korraldajad pakkusid osalejatele kuuma teed ning tõsiste kõnede vahepeal esinesid tuntud Eesti artistid nagu Ska Faktor, Chalice, Riho Sibul, Sõpruse Puiestee jt. Kohal olid ka Tiibeti mastifi klubi esindajad koos koertega.

Tiibeti toetuseks koguti allkirju ning kutsuti rahvast üles osalema lillepärja valmistamises, mis kavatseti viia meeleavalduse lõppedes Hiina saatkonna ette.

Väikesed riigid näitavad teed

Peaaegu kõik, kes üritusel sõna võtsid, võrdlesid Hiina kommunismi alla kannatavat Tiibetit aastakümnetetaguse nõukogude Eestiga – küüditamised, sõnavabaduse piiramine, rahvuskultuuri hävitamine ning oht jääda võõraks omal maal peaks kõnelejate sõnul meile tuttavad olema.

"Paraku elame me maailmas, kus ülekohus on tavaline – eile mälestasime Eestist küüditatuid, täna nägime Valgevenes toimuvat. Ent see ei tähenda, et saaksime ülekohtuga leppida," manitses Tiibeti toetusrühma Aleksei Lotman. "Ükskõiksus võõra mure vastu osutub ikka ja jälle mitte ainult moraalituks vaid ka lühinägelikuks, sest täna vajab abi Tiibet, eile olime need meie ja ka homme võime meie abi vajada."

Mart Laari sõnul ilmneb tänase meeleavalduse kasulikkus meie endi ajaloos, sest Tiibeti ja Eesti lugu kommunistliku vägivalla all väga sarnane.

"Nii nagu meie olime jõudnud 80-ndate aastate lõpus oma olemasolu piirile, kus valikuid enam ei olnud, nii on nüüd sinna jõudnud ka Tiibet," ütles Laar. "Ja nii nagu meil oli tol ajal toetust igast meeleavaldusest, on ka meie tänasel avaldusel siin oma tähendus."

Ajakirjanik Juku-Kalle Raidi arvates on Euroopa olnud Tiibeti suhtes üsnagi silmakirjalik, pigem on tahetud silm kinni pigistada ja probleemiga mitte tegeleda. "Kahjuks on suhtumine 20. sajandi teise katku, kommunismi, siiani suhteliselt samaks jäänud ja suurriikide poolt ei toimu mingit murrangut, kui teed ei näita väikesed riigid, kes teavad milleni kogu see asi viib,“ ütles Raid.

Meeleavaldust jälgisid Hiina saatkonna eest ja kaubanduskeskuse nurgalt kaks politseipatrulli.