„Kõigil eurorahatähtedel alates viieeurostest kuni viiesajasteni on täpselt sama vastupanuvõime mehaanilistele vigastustele ja nad määrduvad kasutamisel täpselt ühepalju,” teatas Euroopa Keskpanga pressiteenistus. Pank rõhutas, et pidevalt täiustatav arvutipõhine trükkimine ja range kontroll kindlustavad eurorahatähtede kindla kvaliteedi. Kõik rahatähed trükitakse ühte tüüpi rahapaberile.

Samal ajal möönis panga pressiteenistus, et viieeurosed võivad määrduda ja kuluda kiiremini kui suurema nominaaliga rahatähed, kuid mitte oma kvaliteedi tõttu, vaid seepärast, et neid kasutatakse rohkem. „Seega käib viieeurone läbi enamatest kätest, enne kui jõuab tagasi panka,” mainis pressiteenistus.

„Krediidiasutused ja teised sularahakäsitlejad võivad panna rahatähti tagasi käibesse aga ainult siis, kui need on eeskirjade kohaselt üle kontrollitud ja vastavad kvaliteedinõuetele,” rõhutas Euroopa Keskpank.

Äraseletatuna tähendab see, et pangaautomaati satuvad vaid need rahatähed, mille sinna paneb sularahakeskus.

„Meie ülesandeks on sorteerida välja ebakvaliteetne raha ja anda see üle Eesti Pangale. Pank otsustab, kas kõrvaldada see ringlusest,” selgitas G4S-i avalike suhete direktor Andres Lember.

Järelikult see, kui kulunud või kulumata viieeurosed pangaautomaatidesse satuvad ja kas need tekitavad seal ummistusi ja muid probleeme, oleneb esiteks raha lugevast pangast, seejärel sularahakeskusest ja lõpuks ka Eesti Pangast. Kui kõik kolm osapoolt töötavad korralikult, ei saa ühtegi pangaautomaati sattuda liialt kulunud rahatähte.

Lisaks kinnitas sularahaautomaate tootva firma Wincor Nixdorf pressiesindaja Ulrich Nolte, et nende sularahaautomaatidel pole olnud mingeid probleeme viieeuroste töötlemisel. „Ja me töötleme neid üle Euroopa,” kinnitas Nolte. Eesti Päevalehe andmeil kasutavad Wincor Nixdorfi automaate Eestis Nordea, Sampo ja SEB pank. „Juhul, kui pangad peaksid otsustama viieeuroseid sularahaautomaatidest mitte pakkuda, võib see tekitada inimestele suuri probleeme. Igal kliendil on õigus oma raha pangaautomaadist välja võtta, kui vähe seda ka ei oleks,” leidis europarlamendi saadik Kristiina Ojuland.

Ta lisas: „Euroopa Parlamendis seda teemat veel tõstatatud ei ole.”

Pahameel viieeuroste pärast tekkis sellest, et Eesti Pank koos kommertspankade esindajatega otsustas neid eurole ülemineku järgsel kahel nädalal automaatides mitte kasutada. Eesti Päevalehes ilmunud kirjutised ja tarbijate pahameel on nüüdseks sundinud panku alustama katsetusi viieeuroste kasutamiseks pangaautomaatides.

Neljapäevaks oli internetikeskkonna Facebook survegrupiga „Tahan pangaautomaadist võtta 5 eurot” liitunud enam kui 2600 inimest.

Pankade otsus võib muutuda

•• Rahandusministeeriumi pressiesindaja Livia Kulm andis teada, et Eesti Panga ja krediidiasutuste töögrupp on üle vaatamas sularahaautomaatidest paralleelkäibe perioodil (kaks nädalat alates 01.01.2011) väljastatavate europangatähtede nominaalide valikut. Analüüsitakse, kuidas on sularahaautomaatidest võimalik väljastada viieeurose nominaaliga pangatähti. Ka on kommertspangad kinnitanud, et viieeuroste rahade automaatidesse lisamise küsimusega tegeletakse.

•• „Mõistame klientide soovi saada pangaautomaadist viieeurost rahatähte ning testime väga hoolikalt tehnilisi võimalusi, et need rahatähed vähemalt osasse automaatidesse lisada,” sõnas Swedbanki europrogrammi koordinaator Hanno Hussar.

•• Hussar selgitas, et seni saadud tulemuste kohaselt on kõige väiksem eurorahatäht kippunud mõõtmetest ja tehnika spetsiifikast tulenevalt pangaautomaati kinni jääma ning seetõttu automaati ummistama. Selliseid probleeme ei ole täheldatud kümneeuroste ja suuremate rahatähtedega. „Kui automaatide töökindlus väheneb liialt ja see hakkab klientidele probleeme tekitama või ilmneb klientide liiga väike huvi viie-eurose kupüüri vastu, siis saame valikud üle vaadata,” märkis ta.

Samal teemal Eesti Päevalehes:

•• „Pangad pelgavad viieeuroseid”, „Eesti Päevalehe euroartikkel viis protestini Facebookis”, 19. mai;

•• „Pangad - viieeurone ei pääse rahaautomaati viletsa kvaliteedi tõttu”, „Rahvas nõuab rahaautomaatidest viieeuroseid”, Miks inimesed nõuavad pangaautomaatidest viieeuroseid”, 21. mai;

•• „Pangaautomaadid võivad siiski hakata viieeuroseid väljastama”, 22. mai