Viimati garanteeris Viimsi valla haldusettevõte Jõgimaa osalusega firmale 700 000-eurost laenu – tegu, mida rahandusministeerium pahaks paneb. Lisaks on Jõgimaa mitmete hinnangute kohaselt tuntud oma pehmelt öeldes jämedate sõnavõttude poolest.

Seega oleks Viimsi vallavalitsusel ja -volikogul justkui kuhjaga põhjust mainet rikkuvast võimukaaslasest lahti saada. Viimsi valla koalitsioon pidaski Jõgimaa personaalküsimuse pärast tõsise koosoleku, kuid ei julge või ei taha selle tulemusi avalikustada.

„Fraktsioon kogunes, arutas tõsiselt etteheiteid ja süüdistusi. Mida seal otsustati, päriselt ei avalikustata, aga jah, muudatusi on oodata,” ütles Viimsi vallavanem Haldo Oravas.

Kas oodata on Jõgimaa umbusaldamist, mis koalitsiooni häälte abiga ka läbi läheks? „Sisemiselt fraktsioonis umbusaldust ei tule, sest suudeti rahulikult arutada ja kokku leppida,” ütles Oravas ja lisas, et Jõgimaa küsimust ei tõstatanud mitte IRL-i poliitikud, vaid Viimsi ettevõtjate liit, kuhu ka Aarne Jõgimaa ise kuulub.

Mari-Ann Kelam põikleb

„Küsimuse all oli nende valimisliidule antud koht. Peamiselt kuulasime neid ära ja lepiti kokku, et suudetakse tulevikus läbi saada. Aga muudatus tuleb,” jäi Oravas siiski väga kidakeelseks ja suunas edasised küsimused Mari-Ann Kelamile, kes olevat koalitsiooni kõneisik.

Paraku teatas Mari-Ann Kelam, et ei kavatse Jõgimaa saatuse kohta midagi öelda, kuna nii olevat kokku lepitud – sellest hoolimata, et Viimsi valla juhtimine peaks olema oma elanikele arusaadav ja läbipaistev. Küsisime Mari-Ann Kelamilt otse: mida otsustas koalitsioon Aarne Jõgimaa asjus? Kelami vastus oli piisavalt segane: „Et rahuldada mõningate inimeste muresid, siis pakuti lahendus, millega jäid kõik päri. Vaatame, kuidas olukorrad meid sunnivad tegutsema. Paistab, et ühed ja teised kuulavad maad, ja võib-olla force majeure leiab aset. Sõltub mitmest asjast.”

Suuremat selgust ei andnud ka vestlus Aarne Jõgimaaga. Jõgimaa keeldus vastamast küsimusele, kas talle on esitatud ettepanek taanduda vallavolikogu esimehe kohalt.

„Mina seda teile ei ütle. Küsige koalitsiooni käest,” vastas Jõgimaa.

Nagu aga eelnevast näha, keelduvad informatsiooni avalikustamast ka koalitsioonipoliitikud.Viisakas ettepanek?Korralik mosaiikmõistatus

Seega võib poliitikute suust pudenenud infokildudest kokku panna vaid järgmise üsna ähmase mosaiikmõistatuse: Viimsi poliitikuid häirib Jõgimaa käitumine, kuid nad kas ei julge või ei taha staažikast poliitikust vabaneda.

Kuna vallavanem Oravas vihjas, et muudatusi võib näha „lähiajal” ja umbusaldamist ei tule, siis võib vaid oletada, et Aarne Jõgimaale on tehtud viisakas ettepanek vallavolikogu esimehe ametist taanduda. Kidakeelsus tuleneb aga sellest, et pole veel kindel, mida Jõgimaa vastab ehk kas karavan laseb end koerte klähvimisest häirida. Kas oletus vastab tõele, näeb ehk lähiajal – kui Viimsi vallavanema sõnad paika peavad.