Endine keskkonnaminister ja Rahvaliidu juhtkuju Villu Reiljan on võtnud erakondade suurrahastaja Urmas Sõõrumaa firmalt U.S. Invest laenuks miljon krooni.

“Mina olen andnud laene ja annan ka edaspidi,” ütles U.S. Investi nõukogu esimees Sõõrumaa. “Kui me oleks tahtnud sahkerdada, siis ei oleks me laenu ametlikult andnud, teades, et see ka avalikustatakse,” ütles erakondade suurannetaja.

Sõõrumaa sõnul ei ole ta Reiljanile antud laenu kasutusotstarbega kursis. “Ma ei tea, kas ta maksab selle raha eest advokaaditasu või arstile – need on asjad, milleks pangast ilmselt laenu ei saaks,” lausus Sõõrumaa. Reiljani enda kommentaari ei õnnestunud Päevalehel eile saada.

Reiljani laen üllatas Marrandit

Rahvaliidu esimehele Jaanus Marrandile tuli info Reiljani isikliku laenu kohta üllatuseks. “Aga üldine kodanikuloogika ütleb, et laenu annavad pangad, mitte eraisikud või muud firmad,” lausus Marrandi. “Selge see, et poliitikute finantssuhted peavad olema selged ja läbipaistvad – see on mu kindel seisukoht,” ütles ta.

Sõõrumaa sõnul ei ole Reiljanile antud laenul erisoodustusi. “Kindlasti on see laen soodsam kui SMS-laenud, kuid samal ajal vähem soodne kui laenud, mida pangad kolm aastat tagasi inimestele kinnisvaraostuks andsid,” kommenteeris suurärimees.

Sõõrumaa annetas mullu nii Rahvaliidule kui ka Keskerakonnale 1,5 miljonit krooni. Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit said Sõõrumaalt annetusena kaks miljonit.

Rahvaliidu juht Marrandi tõdes, et Reiljani laenatud miljon krooni on väga suur summa. Sõõrumaa jaoks on seevastu tegemist peenrahaga. “U.S. Investi varade maht on viis miljardit krooni – miljon krooni ei ole seejuures midagi,” lausus suurärimees.

Rahvaliidu esimehe Marrandi sõnul loodab ta, et igasugused “välja imetud või suureks puhutud” skandaalid ja skandaalikesed erakonna ümbert kaoksid. “Ka erakonna inimestelt ootan, et nad uuteks skandaalideks põhjust ei anna – see on samuti selge seisukoht,” lisas ta.