“Laeva rendi katab kaitseliit, mitte riik. Kaitseliidul on lisaks riigi poolt antavale rahale ka oma raha, mida me saame mingite ruumide rendist või näiteks valveteenuse osutamise eest,” selgitas kaitseliidu pressiesindaja Tanel Rütman.

Rütmani sõnul ei renditud laeva mitte luksuse pärast, vaid põhjalike arvutuste tulemusel. Kõik kutsutud külalised on vaja Saaremaale viia ja seal ka majutada ning kõik need mured lahendab Meloodia. “Kõik me teame seda pudelikaela, mis on Virtsu ja Kuivastu vahel. Kui kõik kutsutud 500 külalist ja lisaks meie personal hakkaks jaanipäevase ummiku ajal praamiliiklust ummistama, tekitaks see suurt pahameelt. Kindlasti ei oleks tulnud odavam, kui me oleks kõik külalised maad mööda paraadile toimetanud ja lisaks leidnud neile ööbimiskohad. Meil olid algselt isegi hotellides broneeringud tehtud, probleemiks sai lihtsalt praamiliiklus,” rääkis Rütman.

Jaanipäev merel

Tallinki laev võtab külalised Tallinnast peale 22. juuni õhtul ning siirdub Saaremaa sadama reidile, kuhu jõutakse võidupüha hommikul. Praeguste plaanide kohaselt peaks Tallinnas seisva Meloodia pardal toimuma ka kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõutsi vastuvõtt.

Mereparaadi protokolliülema major Toomas Peda sõnul on vastuvõtule kutsutud Eesti riigi juhtkond, Eestis resideerivad suursaadikud, Eestisse määratud sõjaväeatasˇeed, kaitseministeeriumi ametnikud, ohvitserid ja merendustegelased. “Kaitse-väe juhataja vastuvõtu kulud ei ületa eelmiste aastate vastu-võttude kulusid. Tallinki pakkumise hind kahe tunni pikkuseks vastuvõtuks 500 inimesele on 93 200 krooni,” ütles Peda.

Selle raha eest on igale kutsutud külalisele ette nähtud kolm pokaali veini ja kaheksa suupistet. Kõik muud kulud laeval peavad kutsutud külalised ise kandma. “Meie oleme vastuvõtuga oma eelarve piirides, sest vastuvõtt on lühike. Kui keegi külalistest tahab hiljem osta kohvi või konjakit, siis Tallinkil on selle üle ilmselt hea meel,” selgitas kaitsejõudude peastaabi teavitusosakonna ülem major Peeter Tali. Samas lisas ta, et vastuvõtu toimumise kohta ei ole Kõuts veel otsustanud ning seda olevat võimalik teha ka kaldal.

Võidupühal saavad külalised jälgida kell 13 kulmineeruvat mereparaadi, külastada Saaremaad ning tagasisõit algab jaaniõhtul kell 21. Pealinna jõuab kutsutud seltskond järgmisel hommikul.

Valitsus raha juurde ei andnud

•• Tänavuse mereparaadi kogueelarve on 3,2 miljonit. Väidetavalt ootasid paraadi korraldajad algselt lisatoetust ka valitsuse reservfondist, sest paraad kujunes kaitseliidu jaoks kallimaks kui algselt plaanitud. Kaitseliidul olevat algselt olnud paraadi korraldamiseks planeeritud vaid paarsada tuhat krooni. Lisatoetust aga ei saadud.

•• ”Tõesti – tegu on suurejoonelise üritusega, kuid vead kuluarvestustes jäävad kaitsejõudude kui korraldaja kanda,” selgitas kaitseminister Jürgen Ligi eile.

•• Seega pidigi raha leidma kaitseliit ise ja praeguseks on see leitud. Kaitseliidu pressiesindaja leitnant Tanel Rütmani sõnul on kaitseliit suutnud mereparaadi isegi odavalt korraldada. “Kogu korraldav staap on meil vabatahtlik. Kui me oleks kogu paraadikorraldusega seotud staabile maksnud Eesti keskmist palka, oleks ligi kolm miljonit maksumusele otsa tulnud,” rääkis Rütman.

Riigikogulased ei teadnud midagi

•• Riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Sven Mikser pidas taolist väljaminekut kindlasti märkimisväärseks.

•• “On selge, et mereparaad on kallim kui tavapärane paraad, kuid see peab olema ka eelnevalt teada ja eelnevalt planeeritud. See on kindlasti väga kallis ning sellise kulutuse põhjendatuse kohta tekivad kindlasti küsimused. Selge on, et see on kordades kallim kui ükski teine Eesti võidupüha paraad.”

•• Ning mille poolest on siis tänavune võidupüha nii eriline täht-

päev, et seda peaks palju pompoossemalt pidama? Ma ei tea, et seda eelarvet oleks kaitseministeeriumis eelnevalt läbi arutatud. Ma olen valmis aktsepteerima seda, et mereparaad on kallim kui maapealne, kuid selliseid üllatusi ei tohiks olla, et korraldatakse pidu ja seejärel minnakse raha küsima. See on kõige jämedam viga.”

•• Ühe ja poole miljoni kulutamisest laeva rendiks ei olnud kuulnud ka riigikaitsekomisjoni esimees Toivo Tootsen. “Ei usu küll, et kaitseliidul on selline raha välja panna,” lisas Tootsen.