Viru Kalatööstus käivitab lähipäevadel kriisiprogrammi, mille käigus seiskab töö kalakonserve tootvates tehastes Vokas ja Purtses. Seal töötab kokku ligi 500 inimest. Lisaks peatus eilsest töö konservikarpe tootvas Toila tsehhis.

“Jahmusin, kui sellest kuulsin,” kommenteeris Ida-Virumaa tööhõiveameti direktor Maie Metsalu. “Tegemist on järjekordse krahhi või löögiga allapoole vööd, alles õpetasime töötajaid ning saime nad sinna.”

Tema väitel on enamik Viru Kalatööstuse naistöölistest terve elu seda tööd teinud ning midagi muud nad ei oska. “Mis meist siis saab, kui kõik suuremad ettevõtted ära lähevad?”

Toila volikogu esimehe Tiit Toosi sõnul pole küsimust veel valla tasemel arutatud. “Põhilises osas käivad töötajad Viru Kalatööstusesse Kohtla-Järvelt ja Jõhvist,” ütles ta.

tööstustele karmim kord. Viru Kalatööstuse juhi Agu Laanemetsa sõnul põhjustas tootmise peatamise uus vabatsoone puudutav kord.

Selle aasta algusest karmistunud korraga kaotati muuhulgas käibemaksu nullmäär vabatsoonis. “Vahendusfirmad pole meie kaubast seepärast enam huvitatud,” märkis Laanemets. “Müügikäibest kukkus kaks kolmandikku ehk kaheksa kuni kümme miljonit krooni kuus ära.”

Laanemetsa sõnul tuli vabatsoonide uus kord ettevõtjatele ootamatusena. “Me pole ainukesena hädas, torkame lihtsalt silma, kuna oleme altid infot jagama,” lausus Laanemets. “Paljud ettevõtted on tõsises hädas, tean seda kindlalt. Samas toodame kindlasti millalgi kasvõi uute ekspordiskeemide all edasi, ärimees on juba visa hingega elukas. Rahast on lihtsalt kahju.”

Ka Dagotaril raskused. Kalatöötlusfirma Dagotar juht Üllar Pöial tunnistas, et otsib lahendusi samadele probleemidele. “Ajame samu asju, kuid tootmist seisma ei ole plaanis jätta,” märkis ta.

Rahandusministri nõunik Madis Müller kinnitas, et ministeeriumil on kahtlusi, et vabatsoonidega vältisid ettevõtted maksukohustust, sageli ebaausaid skeeme kasutades.

Samas lisas Müller, et ministeerium vaeb ettevõtjate viimastel päevadel esiletoodud protesti, mille tulemusel võib vabatsoonide puhul olukord siiski leeveneda.