Tegemist oli reaalse häirega, mis oli tingitud sellest, et kaks noormeest süütasid keskuse IV korrusel asuvas lifti eesruumis midagi, mis tekitas paksu suitsu ja põhjustas häiresüsteemi töölerakendumise.

Vastavalt Põhja-Eesti päästekeskusega kooskõlastatud tegutsemisjuhenditele asutakse häire korral koheselt selgitama häire põhjuseid ja samaaegselt alustatakse ka inimeste evakueerimist. Häire põhjus selgitati mõne minuti jooksul ning koheselt lõpetati ka inimeste evakueerimine. Seega jõuti inimesed evakueerida vaid osaliselt.

Viru Keskuse juhatuse liikme Ants Vasara sõnul viibib keskuses igapäevaselt enam kui 33 000 inimest, kelle turvalisuse tagamine on ülioluline. ”Kui häiresüsteem rakendub tööle, siis alati käitume nii nagu oleks tegemist tõsise reaalse ohuga ning seejuures on meie esmane ülesanne tagada eelkõige kõikide keskuses viibivate inimeste ohutus,” selgitas Vasar.

Vasara sõnul järgis Viru Keskus kõiki Põhja-Eesti päästekeskusega kooskõlastatud tegusemisjuhiseid ning toimunud juhtum annab kinnitust, et Viru Keskuse ja Põhja-Eesti päästekeskuse võimekus ohuolukorras kiiresti reageerida on hea.

Viru Keskus koondab 100 kauplust, söögikohta ja teenindust. Keskust külastab igapäevaselt ca 33 000 inimest ning see on kujunenud oluliseks kohtumispaigaks ja vaba aja veetmise kohaks. Viru Keskus prognoosib 2006. aasta käibeks 1,7 miljardit krooni ning külastajate arvuks ca 12 miljoni inimest, kes sooritavad kokku ligi 11 miljonit ostu.