31 miljonit krooni maksnud ärikeskuse nelja korruse kaubavalik rõhub nimelt vaba aja toodetele ning ülikallist eksklusiivmoodi sealt otsida ei tasu.

"Valisime teada-tuntud firmad ja tegime nendega viieks aastaks lepingud – nii õnnestus hoiduda vaheseintest, mis kaubamaja ilmet rikuksid," märkis Estconde Investi tegevdirektor Peeter Soovik.

De la Gardie d olid tuntud kaupmehed

Kaubamaja keldrikorrusel tegutseb eilsest spordipood West Sport, esimeselt korruselt leiab külastaja jalatsimüüja ABC Kinga ning kullapoe Goldmanni. Teise korruse võtab enda alla riidepood A & G, kolmanda rõivakauplused Hunt & Hunt ning Taani firma St Martins. Taevale kõige lähemal avas Roberts Café nimelise esinduskohviku Paulig, ka paiknevad neljandal korrusel ilusalong ja büroo. Märtsist tuleb kaubamajja ka parfümeeria- ja kosmeetikakauplus. Korruseid ühendavad eskalaatorid ja lift.

Kaubamaja võõrakõlaline nimi pärineb rootsi aadlisuguvõsalt, kellele krunt kunagi kuulus. Mitmed De la Gardie d on Tallinna ajaloost tuntud kangete sõjameeste ja edukate kaupmeestena.

Esikülg on puidust, klaasist ja paekivist

17. sajandist pärinev, Tallinna ühe kuulsama kiviraiduri Arent Passeri valmistatud etikukivi kaupmees Jakob De la Gardie abikaasa Ebba Brahe vapiga kinnitati kaubamaja restaureeritud keldrimüürile. Kunagi paiknes seesama üle kolme meetri kõrgune ehisraidkivi linna-elamu peaukse ees kiviterrassil, viimati kandis ümaraks raiutud etikukivi Kalamaja kalmistul hauamonumendi rolli.

Muinsuskaitse nõudmisel jagasid arhitektid Andres Alver ja Tiit Trummal kaubamaja fassaadi kolmeks, et jäljendada kunagi samas paiknenud kolme maja. Nii on kaubamaja esikülg kaetud puidu, klaasi ja paekiviga.

Kolme aasta eest sarnaselt De la Gardie ga oma kaubamaja vanalinna sobivuse üle muinsuskaitsjatega piike murdnud WW Passaazhi osaniku Oleg Sapozhnini sõnul jälgis ta uue Viru tänava kaubamaja sünnilugu suure huviga.

"Mäletan poisipõlvest väga hästi, mis seal varem oli – nurga peal apteek ja moodne kino Bi-Ba-Bo. Praegune uus kaubamaja on minu arvates kindlasti ilusam kui see maja, mille ta ära varjas," ütles Sapozhnin.

Sapozhnini hinnangul ei vähenda naabertänava uus kaubamaja WW Passaazhi ostjaskonda. "Nagu inimene käib korraga ära Tallinna Kaubamajas ja Viru Keskuses, võib-olla on hoopis hea, et tal on nüüd ka vanalinnas lähestikku kaks eri kaubamaja. Muidugi oleks ka meil hea end laiendada, ja meil on üks hoov, aga paraku pole siin omanikud selged," kostis Sapozhnin ning lubas peagi De la Gardie d uudistama minna.