“Kui tõesti avastatakse maa seest midagi sellist, mis omab muinsuskaitselist väärtust, tuleb teha muudatusi ala detailplaneeringusse ja ehitusmahud ümber vaadata,” sõnas Viru Väljaku Arenduse OÜ osanikfirma SRV Kinnisvara juhatuse liige Indrek Toome. “Oma senistel objektidel oleme osanud leida muinsuskaitsjatega kompromisse ja loodan, et see on ka Viru väljaku puhul võimalik.”

Põrsas kotis. Toome pidas vähetõenäoliseks, et Viru Väljaku Arenduse OÜ esitab ajaloolise väärtusega ehitiste leidmisel linnale nõude, kuna firma äriplaan ei saa täies mahus teostuda. “See on küll võimalik, kuid eks Viru väljaku ostmine oli teatud mõttes nii, et osa põrsast oli kotis ja osa väljas,” ütles Toome. Tema sõnul pole eriti usutav, et ala ehitusauku rajades säilitamist väärt ehitisi leitakse.

“Kogu ala on ju tegelikult omal ajal umbes keldrisügavuselt üles kaevatud ja sinna on paigaldatud lähikonna ehitiste kommunikatsioonid,” põhjendas Toome. “Ehk siis tegu on juba läbiehitatud alaga. Muidugi ei saa välistada, et on ka läbikaevamata alasid.”

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boriss Dubovik ütles, et tellis arhiivimaterjale ja vanu linnaplaane, et selgitada, kas tulevasel ehitusalal võib olla väärtust omavaid ehitisi. “Töötan need materjalid läbi ja siis selgub,” sõnas ta.

Eesti Ajaloomuuseumi direktor Toomas Tamla lausus, et Viru väljaku alla võivad jääda 18. või 19. sajandist pärit ehitised. “Mina kui muinasajaloolane ei tunneks nende vastu huvi, kuid need ehitised võivad huvi pakkuda arhitektuuriajaloolastele,” sõnas ta. “Mingisugune kõhutunne aga ütleb mulle, et seal pole midagi samalaadset kui Tartu maanteel.”

Ehituse tempo ei tohi kannatada. Muinsuskaitseinspektsiooni juhataja asetäitja Anton Pärn ütles, et muinsuskaitsjad kavatsevad esmalt väljaku alal korraldada eeluuringud, et selgitada, kas seal on ajaloolise väärtusega objekte. Kui neid leitakse, järgnevad arheoloogilised väljakaevamised.

“Kui vaadata väljaku asendit vanalinna suhtes, siis ta piirneb Viru väravate esisega ja võimalik, et sealt ikkagi midagi avastatakse,” sõnas Pärn. “Kuid väga raske on praegu öelda, kas seal on kunagisele Tallinna eeslinnale kuulunud keskaegseid ehituskihte.”

Pärn kinnitas, et arheoloogilised eeluuringud ei tohiks mingil juhul pidurdada Viru väljakul ehitustempot.