“Valminud on üks tööversioonidest, mis loetleb ette objektid ja maksumused,” märkis arendajaga läbirääkimistel Tallinnat esindav kommunaalameti juhataja Ain Valdmann. “Lõplikud linna tellitavad mahud on siiski veel lahtised, kuid maksimumprogramm viitab 202 miljonile kroonile koos käibemaksuga.”

Valdmanni sõnul vaatab linnavalitsus Viru väljaku arendamisega seonduva üle augusti lõpus ning volikokku läheb see kinnitamiseks septembri keskel. “Tavaliselt ei ole lepingut tarvis volikogus kinnitada, kuid antud juhul on tegemist linna jaoks suuremahulise ja mitu aastat vältava tehinguga,” ütles ta.

“Kuigi alles otsime lõplikku retsepti, oleme täiesti ajagraafikus,” lisas ta. “Septembri keskel võib loodetavasti alata konkreetne ehitustöödeks ettevalmistamine.”

Valdmanni sõnul on hetkel lahtine detailplaneeringus ettenähtud galeriide ehitamine ning finantseerimine. “Teenindusmaja saatust ei tea ka kinnisvarahaid ise, seega ei ole ilmselt otstarbekas galeriid teenindusmajja valmis ehitada, võib-olla jääks selle üks ots lihtsalt õhku,” nentis Valdmann.

Lisaks oli algselt kavas linna rahadega ehitada galerii Tallinna Kaubamajja. Hetkel oodatakse hoopis galerii rahastamist arendajalt või kaubamajalt.

Kogu projekti linnapoolse rahastamise viis on samuti jätkuvalt lahtine. Valdmann viitas järelmaksu võimalustele. “Lepingu sõlmimisel määrati üksikasjade suhtes kolmekuine läbirääkimisperiood ja mahume sellesse ajaliselt.”

Platsi arendaja Viru Väljaku Arenduse OÜ esindaja Alvar Ild kinnitas, et linn ei ole tellitavate ehituste osas veel lõplikku otsust langetanud.

“Ostu-müügiobjektiks oli üksnes kolmandik kogu väljakust, kuid arendamist vajab kogu tükk,” märkis Ild. “Viru hotellile kuuluval maatükil kavatseme kopa maasse lüüa juba septembris, et asuda realiseerima ammust kaubanduskeskuse laiendamisega seotud mõtet.”

Ehitusfirmade SRV Kinnisvara ja Merko Ehituse moodustatud Viru Väljaku Arenduse OÜ pakkus mais kinnistu eest 65 miljonit krooni.

Viru Väljaku Arenduse OÜ tasub ostuhinna mitmes osas. Kokku investeeritakse koos linnaga 700 miljonit krooni.