Kuigi Helenal (nimi muudetud, tegelik nimi toimetusele teada – toim.) on psüühikahäire, pole kohus talle eestkostjat määranud ja senini omaenese parema arusaamise järgi talitanud naist ootab detsembri alguses korterist väljatõstmine.

Taasiseseisvumisajal sai Helena oma tööandjalt üürile üsnagi avara ühetoalise korteri Põhja-Tallinnas. Seda naine ei erastanud, eluruum sai endale uue omaniku ja Helena jäi endiselt üüriliseks. Sajandivahetuse paiku tekkis tal raskusi üüri-ja kommunaalmaksete tasumisel ning 2003. aasta talvel katkes korteri omaniku kannatus ja ta soovis üürilepingu võlgade tõttu üles öelda. Sellega Helena nõus ei olnud ja alguse sai aastaid kestnud kohtutee.

Riigi poolt määratud kaitsja abil protsessis Helena läbi kõigi kohtuastmete kuni riigikohtuni, ent nüüd pole enam midagi parata – ta peab välja kolima. Korter ei ole tema oma ja üürileandja ei soovi teda enam sinna. Neljandal detsembril peaks aset leidma väljatõstmine. Helena ei ole aru saanud, miks teda välja tõstetakse ja miks linn ei ole nõus talle võrdväärset korterit pakkuma.

"Ah need on erapinnad? Aga miks linn neid kortereid siis omal ajal endale ei võtnud?" küsis ta ja lisas, et sooviks linnalt saada senise elukohaga samaväärset korterit. Lasnamäe uutesse munitsipaalmajadesse ta kolida ei saa, kuna selleks napib peamiselt toetustest elaval naisel raha. Palju väiksema pinnaga ta ka leppida ei taha, kuid on nüüd nõus 35-ruutmeetrise ja ahiküttega korteriga. Ta ütleb, et on juba tuttavate kaudu ka sobiva leidnud, kuid kuuldes, et munitsipaalelamispinna puhul peab korter olema linna omandis ja tuttavate kaudu leitud erapinda ei saa kuidagi linnalt üürida, satub ta segadusse. 

Linnaosavalitsus: Helena vajab eestkostjat

Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse pressiesindaja Rene Riismaa sõnul on Helena Põhja-Tallinna sotsiaalosakonnas tuntud murelaps, kellega pole lihtne asju ajada. „Meie sotsiaalosakond leiab, et ta vajab eestkostjat,“ ütles ta.

Paraku pole kohus siiani linnaosaga nõustunud. Helenale on psühhiaatriline ekspertiis tehtud kahel korral - esmalt taotles seda ringkonnakohus Helena korteriprotsessi käigus, hiljem palus teist ekspertiisi Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse sotsiaalosakond. Mõlemal korral leidis kohus, et Helena saab ise kõigega hakkama. „Kohus teatas, et „kontrolliti teovõimet, ei leitud vajadust eestkostjaks“,“ vahendas Riismaa kohtu otsust. Miks ja kuidas selline otsus langetati, kohus ei avalikusta, kuna terviseandmed kuuluvad delikaatsete isikuandmete sekka.

Igatahes tegutseb Helena praegu oma parema äranägemise järgi ja loodab linnalt saada võimalikult head korterit.
„Mul on praegu 39-ruutmeetrine korralik ühetoaline korter, aga nemad pakkusid mulle 16-ruutmeetrist. Ma ei mahu sinna oma asjadega,“ rääkis Helena. 

Linnaosavalitsus on esialgu äraootaval seisukohal. "Kui nüüd see 4. detsember mööda saab, siis vaatame edasi. Ajutine sotsiaalpind on talle igal juhul olemas, kui ta ainult selle ise vastu võtaks. Vajadusel taotleme ka uue psühhiaatrilise ekspertiisi," ütles Rene Riismaa.