2008. aasta võidupüha paraad toimub hoolimata mitmetest seni avaldatud andmetest siiski Tallinnas.

Juba augustis teatas ajaleht Järva Teataja, et järgmisel aastal toimub võidupüha paraad ja kaitseväe juhataja vastuvõtt Tapal. Samasugust infot võib leida ka näiteks Viljandimaa koduleheküljelt.

Valitsuse kommunikatsioonibüroost öeldi, et Tapa oli küll esialgses plaanis, kuid seni kinnitamata. “See oli presidendi otsus,” selgitas Riina Soobik paraadi toimumiskoha muudatust.

Kristel Peterson presidendikantseleist aga kinnitas, et tegelikult oli tegu hoopis kaitseliidu ettepaneku ja sooviga ning Tapa oli vaid vahepealne tööversioon.

“See oli kellegi uitmõte,” kommenteeris Tapat võidupüha paraadi toimumiskohana ka kaitseliidu avalike suhete osakonna ülem kapten Neeme Brus.

Brusi sõnul oli juba eelmisel aastal juttu, et kuna sel korral on võidupüha juubeliaastal, tuleb paraad pidada Tallinnas. Kuna protsessi juures on palju inimesi, kes avaldavad oma mõtteid, siis ilmselt seetõttu sattus tööversioonide hulka ka Tapa.

“Kus täpselt ja mis jõududega (paraad toimub – toim), seda ma ei julge praegu öelda,” ei soovinud Brus sündmusest täpsemalt rääkida.


Paraadid 1934. aastast

Südasuvised võidupüha paraadid said alguse 1934. aastal, nüüdses Eestis on kaitseliit 23. juuni paraade ja sellega kaasnevaid üritusi korraldanud juba 15 korral. Võidupüha paraadide taaskorraldamise idee käis 1992. aastal välja president Lennart Meri.

Võidupüha paraadil näitab kaitseliit koos kaitseväe, piirivalve ja päästeametiga Eesti sõjalist ja kodanikukaitse võimet.

Võidupüha paraadi on viimastel aastatel korraldatud igal aastal eri kohas. Tänavu toimus Raplas õhuväeteemaline paraad, aasta varem osalesid paraadil sõjalaevad.