“Presidendi otsevalimist võimaldav põhiseaduse muutmise eelnõu on plaanis panna rahvahääletusele järgmise aasta mais. Selleks on see vaja aga võimalikult varakult algatada ja meie strateegiliseks eesmärgiks on eelnõu esitada juunis,” märkis Reinsalu.

Reinsalu viitas ka avaliku arvamuse küsitlustele, mille kohaselt on neli inimest viiest valmis presidenti valima. “Koalitsioon usaldab rahvast ja arvab, et rahvas on ühemõtteliselt valmis presidenti valima.”

Riigikogu keskfraktsiooni ja põhiseaduskomisjoni liige Evelyn Sepp kinnitas, et Keskerakond toetab presidendi otsevalimist.

“Ja seda programmiliselt, mitte pelgalt enne suvalisi valimisi kui valijaskonnale populaarset ideed. Kahjuks takerdus eelmine riigikogu sarnase eelnõu lõpulemenetlemisel põhiseaduslikesse protseduurinõuetesse.”

Nii Sepa kui ka Mõõdukate ja riigikogu põhiseaduskomisjoni liikme Andres Tarandi hinnangul vajab aga tõsisemat analüüsi rahvahääletuse ja europarlamendi valimiste ühitamine. “Tegemist on siiski sedavõrd erinevate ja samas väga oluliste küsimustega. Vastupidise põhjendamiseks ei tahaks kuulda pelgalt kulude kokkuhoiu argumenti ega ka oletusi n-ö valijate laiskuse kohta,” lisas Sepp.

Tarandi sõnul on kõige ideaalsem ainult ühte asja küsida. “Siis tullakse selleks puhuks välja ja teatakse täpselt, mida vastata. Teisalt on koalitsiooni plaan kaval, sest see meelitab rohkem inimesi välja,” leidis Tarand.

Res Publica, Reformierakond ja Rahvaliit sätestasid koalitsioonileppes, et 2006. aastal ja edaspidi valiks presidendi rahvas.