Vähem on meeste seas neidki, kes roolis olles mitte kunagi telefoni kätte ei võta.

Üldse oli eelmisel aastal viimase 12 kuu jooksul autot juhtides mobiiltelefoni kasutanud ligi 70% autojuhtidest. 16% neist tegi seda sageli, sealjuures andis 21% küsitlusele vastanud meestest teada, et kasutavad mobiiltelefoni autoroolis olles sageli. Naisi, kes sama kinnitasid, oli aga 10%. Veerand küsitlusele vastanud meestest ütles, et roolis nemad mitte kunagi telefoni ei puutu. Naisi, kes sama väitsid, oli mõnevõrra rohkem – 34%. Peamiselt kasutatakse telefoni, et sellega rääkida, oluliselt harvem loetakse roolis olles SMS-i või sotsiaalmeedia postitusi.

Rohkem nimetatud küsitlus sugude vahelist erinevust ei vaatle, küll aga on sarnase uuringu läbi viinud Tallinna ülikooli Haapsalu kolledži tudeng Vaiko Kivi oma diplomitöö tarbeks. Tema aga ei soovinud teada saada üksnes mobiiltelefoni kasutamise kohta, vaid tahtis üldse selgeks teha, kuivõrd sageli roolis kõrvaliste tegevustega tegeletakse. Sinna hulka mahtusid lisaks telefoniga rääkimisele suitsetamine ja söömine. Kivi ka ei küsitlenud inimesi, vaid vaatles 2015. aastal ajavahemikus 13. septembrist 17. oktoobrini Pärnu kesksillal kokku seitsmel korral. Seda tegi ta põhimõttel, et kõik nädalapäevad õhtuse tipptunni ajal kell 16.30 kuni 17.30 saaksid kaetud.

Meeste „edetabel”

Ja mis siis selgus? Eks ikka see, et meestel kippus autojuhtimine muude tegevustega oluliselt sagedamini segamini minema kui naistel. Nimelt kõigist neist, kes vaatlusperioodil roolis peale juhtimise ka midagi muud tegid, olid 69% mehed ja 31% naised.

Õnneks polnud roolis telefoniga rääkivate, söövate ja suitsetavate juhtide osakaal vaadeldud sohvrite seas kuigi suur – kokku oli neid 546 ehk 4,29%. Kõige sagedamini rääkisidki autojuhid mobiiltelefoniga – 12 189-st vaadeldud sohvrist 292 ehk 2,29%. Suitsu tegi 125 (0,98%) ja sõi 49 autojuhti (0,38%).

Aga oli tegu millega tahes, telefoniga rääkimise või söömisega, tegid mehed seda kõikidel puhkudel sagedamini kui naised. Näiteks sõidu ajal mobiiltelefoni kasutanud sõidukijuhtidest 73% olid mehed ja 28% naised.

Ka suitsu panid mehed naistest sagedamini ette – autoroolis suitsetanud sõidukijuhtidest 82% olid mehed ja 18% naised. Ka kustutasid nad nälga sagedamini. Roolis einet võtnud sõidukijuhtidest 65% olid mehed ja 35% naised.

Ühtlasi selgus Vaiko Kivi diplomitööst, et autojuhid, ehkki nad liiklusseadust eirasid, olid kursis, et kõrvalised tegevused on autoroolis keelatud. Selle vastuse teada saamiseks peeti uuringuperioodil kinni 57 juhti, kes roolis telefoni kasutasid, sõid või suitsetasid ning peaaegu kõik ehk 54 juhti vastasid, et teavad, et seda roolis teha ei tohi.

Jaga
Kommentaarid