29. oktoobril toimus Delfis ministri ja Varivalitsuse ministri debatt riigihalduse ministri ning Eesti 200 esindaja Igor Taro vahel, kus Mäggi ütles: "Eestlased on maailma ühed õnnetumad inimesed, seda on erinevad õnneuuringud tõestanud."

KONTROLL

Mäggi viitab kohe pärast toodud tsitaati oma edasises jutus sellele, et Soome olevat 1. kohal ning Eesti 63. kohal. Sellest järeldame, et ta peab silmas World Happiness Report'i. Arusaamatuks jääb, miks Mäggi sellisel juhul meile kui ühele õnnetuimale rahvuale viitab, sest pärast 63. kohta tuleb seal tabelis veel 93 riiki, sealhulgas viis Euroopa Liidu riiki. Väide on selles kontekstis seega vale.

Eesti rahva tihti korrutatud kuvand maailma õnnetuimate riikide seas olemisest tuleneb ilmselt Happy Planet Index edetabelist. Seal oleme tõesti 140 riigi seas 118. kohal.

Tuleb arvestada, et erinevad "õnneedetabelid" mõõdavad erinevaid asju. Tasub olla skeptiline selle osas, kas ja kui palju on kasutatud mõõdikud päriselt õnnega seotud. World Happiness Report võtab teiste andmete seas arvesse näiteks korruptsioonitaju ja annetuste tegemist ühe inimese kohta, Happy Planet Index näiteks ökoloogilist jalajälge. Viimasel põhjusel on Happy Planeti tabelis eelviimasel kohal Luksemburg. Euroopa rikkaima riigi asetumine Togo ja Tšaadi vahele on kummaline.

Tasub mõtiskelda, kas ehk pole selliste uuringute nimetamine "õnneuuringuteks" ehk hoopis turunduslik võte tegelikult midagi muud käsitlevale uuringule tähelepanu saamiseks.

OTSUS

Pigem vale

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.


Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.