8. juulil kirjutas riigiteadlane Viljar Veebel Eesti Päevalehe arvamusloos: "Need läbirääkimised on alati olnud keerukad, aga varasematel kordadel on Euroopa Liidu riigipead konsensuse saavutanud siiski ilma ametikohtade kaupa hääletamiseta."

KONTROLL

27. juunil 2014 kirjutas Guardian praeguse Euroopa Komisjoni presidenti Jean-Claude Junckeri valimisest ja sellest, kuidas Suurbritannia ja Ungari hääletasid tema vastu.

Toonane Suurbritannia peaminister säutsus: "Ütlesin EL juhtidele, et nad saavad juhtide valiku protsessi kahetsema. Kavatsen alati Suurbritannia huvide eest seista."

Veel samal päeval avaldas Guardian teise artikli, mille peakirjaks oli: "Pärast Jean-Claude Junckeri hääletust on Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumisele lähemal." Niisiis oli juba eelmisel korral mitte ainult hääletus, vaid mitu vastuhäält, millest üks oli üpris tähendusrikas.

OTSUS


VALE


PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas arvamusliidrid faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste ühiskondlikus arutelus osalejate meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.