21. detsembril ütles Priit Sibul Delfi valimissaates "Tagatuba": "Kui lähme rändepakti juurde, kus oleme algusest peale olnud vastu ja kus ma julgen öelda kätt südamele pannes, et oleme teinud kõik meist sõltuva, et seda ära hoida.

KONTROLL

Veel 12. novembril oli Postimehe andmetel justiitsminister Urmas Reinsalu väljendatud seisukohaks see, et valitsus peaks dokumendi mõju rohkem analüüsima. Välisminister Sven Mikser oli käinud juba 13. märtsil Riigikogu väliskomisjonile Eesti seisukohti tutvustamas, teiste seas osales koosolekul ka Isamaa esindaja Maire Aunaste.

Kuna ränderaamistiku teema kerkis ammu enne teema suureks paisumist novembris, mil Isamaa enda vastuseisuga välja tuli, ei saa väidet õigeks lugeda.

OTSUS

Pigem vale

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.