29. mail ütles Jaanus Karilaid ETV saates "Foorum" Keskerakonna korruptsiooniteema kontekstis: "Inimesed, kes on jäänud oma tegudega vahele, on kohe erakonnast välja arvatud."

KONTROLL

Toome välja mõningad juhtumid:

• 21. aprillil 2017 kirjutas Postimees, et 9 kuud enne selle loo avaldamist süüdi mõistetud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ja abilinnapea Jüri Kollo on jätkuvalt Keskerakonna liikmed. Solovjov astus erakonnast välja kuu hiljem, aga Kollo on Äriregistri andmetel tänaseni parteis.

• 2015. aasta lõpus jõustus kohtuotsus, millega mõisteti süüdi Priit Toobal ja Lauri Laasi. Kuritegudeks olid eraviisiline jälitustegevus ning Toobali puhul ka finantsdokumentide võltsimine Keskerakonna kasuks. Mõlemad mehed on Äriregistri andmetel tänaseni Keskerakonna liikmed.

• 2017. aasta alguses mõisteti Tallinna Kesklinna linnaosavanem Alar Nääme süüdi omastamises. Äriregistri andmetel on Nääme erakonna liige tänaseni. 18. novembril 2017 kirjutas Delfi, et Nääme ja Tallinna Sadama asjas kuriteokahtlustue saanud Allan Kiil said linna palgale.

• Keskerakonda kuulub Äriregistri andmetel tänaseni ka Fjodor Ovsjannikov, kes pärast süüdi mõistmist lausa kandideeris Keskerakonna nimekirjas.

OTSUS

Vale.

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembris Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.