2. juulil ERR-i artiklis on esitatud Mihhail Kõlvarti väide: „Maksan ettekirjutuses sätestatud summa ära ja vaidlustan selle otsuse kohtus. Oluline on ERJK puhul silmas pidada, et tegemist pole ekspertide koguga, vaid komisjoniga, kus domineerivad teiste erakondade esindajad."

KONTROLL

Erakondade Rahastamise järelevalve komisjoni liikmete arv sõltub sellest, mitu erakonda on riigikogus. Praeguses komisjonis on kaheksa liiget. Komisjoni liikmed valitakse viieks aastaks: õiguskantsler, riigikontrolör ja vabariigi valimiskomisjon nimetavad kõik ühe liikme. Niisamuti valib iga riigikogus esindatud erakond liikme, kes ei kuulu ei riigikokku ega ka vabariigi valitsusse. Praegusesse komisjoni kuuluvad Liisa Oviir, Kaarel Tarand, Vello Andres Pettai, Airi Mikli, Kalle-Kaspar Sepper, Helen Hääl ja Vaino Linde. Neist erakondade esindajad on seekord viis - Liisa Oviir, kes kuulub sotsiaaldemokraatidesse, Väino Linde, kes kuulub Reformierakonda, Helen Hääl, kes kuulub Isamaa erakonda. Keskerakonda esindab käsunduslepingu alusel advokaadibüroost Sirel & Partners vandeadvokaat Kalle-Kaspar Sepper, seevastu EKRE ei ole oma esindajat veel esitanud. Kaarel Tarand on nimetatud õiguskantsleri büroo poolt, Vello Andres Pettai valimiskomisjoni poolt ja Airi Mikli riigikontrolli poolt. Tõepoolest, arvuliselt on praeguses koosseisus rohkem erakonna esindajaid, kui teisi.

Kõigil, keda ERJK otsused puudutavad, on õigus pöörduda kohtu poole. Kohus kontrollib seda, kas ERJK otsused on seaduslikud. ERJK koosnemine suures osas erakondade esindajatest on ebaoluline seni, kui ERJK otsused on kohtus kontrollitavad ja leiavad seal kinnitust. Siiani ei ole ühtegi komisjoni poolt tehtud ettekirjutust tühistatud.

Andsime sõna praeguse ERJK esinaisele Liisa Oviirile: „Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon moodustub vastavalt seaduseandja tahtele. Komisjoni suurus on muutuv vastavalt riigikogus esindatud erakondade arvule, näiteks kui käesolevas komisjonis on kaheksa liiget (nimetamata on hetkel EKRE põhiliige), eelmises oli üheksa liiget, siis üle-eelmises komisjoni koosseisus oli seitse liiget.

Seega - kuni riigikogus on esindatud vähemalt neli erakonda, on ERJK-s tõesti enam erakondade poolt nimetud liikmeid. Samas oli see ka toona ERJK-d luues seaduseandja tahe.

Eeldatavalt nimetab erakond enda poolt komisjoni liikmeks isiku, kellel on kompetents ERJK seadusest tulenevate ülesannete täitmiseks. Erakonnad on nimetanud liikmeid komisjoni nii enda liikmete hulgast, aga ka ka väljaspoolt erakonda.

Sõltumata aga erakonna argumentatsioonist ühe või teise liikme nimetamisel, eeldame kõigilt liikmetelt seaduste täitmist komisjoni töös osalemisel."

OTSUS

Tõsi

PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas arvamusliidrid faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste ühiskondlikus arutelus osalejate meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.