Marek Strandberg EPL-is avaldatud arvamusartiklis: "Vaatamata sellele oli sotsiaalminister Kiik veel 12. märtsil veendunud, et tolleks päevaks kujunenud nakkunute arv väga ei kasva."

KONTROLL

Otsime meediast Tanel Kiigi arvamust koroonaviirusesse nakatunute arvu võimaliku suurenemise kohta enne 12. märtsi.

Tanel Kiik ETV saates "Esimene stuudio" 3. märtsil: "Vaadates teiste riikide numbreid ja nende ajas muutumist võime loomulikult eeldada, et neid juhtumeid võib tulla veel Eestis."

Tanel Kiik intervjuus Delfile 9. märtsil: "Hea on see, et Eestis on tõesti see nakatunute arv niiöelda stabiliseerunud, jätkuvalt on 10 positiivset proovi /.../ Samal ajal me näeme muidugi ka seda, et EL riikides mitmes on nakutunute arv selgelt tõusu teel, mis tähendab ka seda, et me peame olema valmis võimaluseks, et ka Eestis võib nakatunuid lisanduda..."

Tanel Kiik intervjuus Delfile 10. märtsil: "Terviseameti laboris on praeguseks tehtud enam kui 350 COVID-19 testi ja tuvastatud 13 haigusjuhtu. Kuigi seni on leidnud kinnitust vaid üksikud Eestisse sissetoodud haigusjuhud, peame olema valmis haiguse laiemaks levikuks elanikkonnas."

Sellest järeldame, et sotsiaalminister Kiik oli enne 12. märtsi arvamusel, et koroonaviirus võib hakata laiemalt levima elanikkonnas.

OTSUS

Vale





PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi Arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.