Riigikogus toimunud pensionireformi arutelus väitis Martin Helme "kogumine on ebamõistlik ja kui see kogutu, noh, loosungit kasutades, põleb sul, kui investeeringu tootlus on väiksem kui inflatsioon, siis sellel ei ole ju tõesti mõtet ja siis tulebki see ära lõpetada".

KONTROLL

Rahandusministeeriumi 2018. aasta pensioni statistika ülevaatest selgub, et keskmine II samba tootlus on 2002. aastast 2018. aasta lõpuni 3.5% ja reaaltootlus 0.3%. Reaaltootlus on investeeringult saadav aastane tootlus, mida korrigeeritakse vastavalt inflatsioonist või muudest välistest tingitud hinnamuutustele.

Samas aastal 2018. avaldatud OECD raporti hinnangul oli perioodil 2003-2018 Eesti teise samba fondide reaaltootlus -0,01 protsenti ja kolmanda samba fondidel 0,64 protsenti. (See raport kasutab riikide tulemuste võrdlemisel aga lihtsustatud valemit, mis kajastab meie pensionisüsteemi vähemtootlikena.

Järelikult ei ole II samba pensionifondide tootlus olnud väiksem kui inflatsioon.

OTSUS

Vale





PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi Arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.