29. jaanuaril väitis Kaido Kama saates "Plektrumm": "Olen elus aastaid pidanud metsamehe ametit - isiklikult häirib väga see, kuidas toimub diskussioon metsaraie üle. Võib-olla ma olen liiga terav, aga kuidas riik oma kodanikele avalikult valetab ja teeb seda pikka aega, sihikindlalt, teadlikult. Pean nüüd lahti seletama - valetamine on see, kui öeldakse, et kõik toimub teaduspõhiselt ja on jätkusuutlik. Samal ajal metsaeksperdid ütlevad, et kõik on halvasti."

Kontroll

Kontrollime täpsemalt väidet, et suurem osa metsaekspertidest on pikka aega väitnud, et metsaraie ei toimu teaduspõhiselt ja jätkusuutlikult. Selle tõendamiseks oleks vaja leida erinevate ekspertide väljaütlemisi paaril möödunud aastal. Aasta tagasi kirjutas sellest Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Toomas Frey Maalehes. Samuti võttis sel teemal sõna 2017. aastal TÜ teadur Asko Lõhmus ja 2016. aastal rääkis sellest metsateadlane Raul Rosenvald. Näiteid on veelgi ning Faktikontroll ei leidnud vastaspoolt toetavate ekspertide sõnavõtte.

2017. aastal avaldas Keskkonnaagentuur Riigikogus esinenud Asko Lõhmusele, kes seadis ettekandes kahtluse alla riikliku metsastatistika mõned arvnäitajad, vastuse, kus tuuakse välja andmeid, mis toetavad väidet, et metsaraie on siiski jätkusuutlik.

Keskkonnaagentuur on aga riigiasutus ning seetõttu saab tõesti järeldada, et sõltumatud metsandusteadlased peavad praegust metsaraiet mittejätkusuutlikuks.

Otsus

Pigem tõsi