Rahvastikuminister (Isamaa) Riina Solman kirjutas Eesti Päevalehes 1. juunil avaldatud arvamusartiklis: "...abielu on jäänud endiselt levinuimaks kooseluvormiks..."

KONTROLL

Kõige uuemad avalikud andmed Eesti inimeste koosoluvormide kohta pärinevad 2011. aasta rahva ja eluruumide loendusest.

Selle alusel elas kooselus partneriga 548 286 inimest, sealhulgas

Seaduslikus abielus: 378 026 inimest

Vabaabielus: 170 260 inimest

Kuigi arvud pärinevad aastast 2011 ning vahemikus 2000-2011 kasvas Eestis vabaabielude arv võrreldes eelneva loendusega, siis ei ole andmeid selle osas, et Riina Solmani väide ei ole tõene. Aastal 2019. sõlmiti 1000 elaniku kohta 5 abielu ja taotleti 2 lahutust, võrreldes 2011. aastaga, kui 1000 elaniku kohta sõlmiti 4 abielu ja taotleti 2 lahutust. Selle alusel võib järeldada, et abiellumise hulk on jäänud enamvähem samaks.

Andmed on küll aastast 2011, kuid trende jälgides võib Solmani väide olla tõene.

OTSUS

Tõsi







PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi Arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.