26. novembri ETV "Ringvaates" ütles Tarand: "Eesti poliitilises traditsioonis on alati Toompea-esisel meeleavaldusel asjaomane minister kõneleda saanud."

KONTROLL

Kuna Tarand ütleb, et minister saab kõneleda "alati", seab ta endale üsna kõrge lati. Võtsime ühendust nendega, kes on tänavu enne EKRE-t Toompeal meeleavalduse korraldanud, ning küsisime neilt järgneva küsimuse: "Kas kutsusite asjaomase ministri ning kas olete kursis sellega, justkui eksisteeriks Tarandi poolt nimetatud tava?"

Viiest meeleavalduse korraldajast saime kätte kolm. Üks neist ütles, et nad kutsusid ministri, kuigi tavast teadlikud ei olnud, samas see tunduvat elementaarne ning kuuluvat hea poliitilise ja väitlustava juurde. Kaks korraldajat väitis, et polnud tavaga kursis ning nemad ministrit ka ei kutsunud.

Ükskõik, kuidas defineerida mõistet "traditsioon", ehk kui sagedasti peaks minister olema kutsutud selleks, et seda traditsiooniks saaks pidada, on eelnevast selge, et tegemist pole üldtunnustatud tavaga. Kindlasti ei ole saanud minister sellistel meeleavaldustel kõneleda alati.

OTSUS
Antud Faktikontroll avaldati esialgu otsusega "Vale", mispeale juhtis Sotsiaaldemokraatlik Erakond tähelepanu, et Tarand ei kõnelenud mitte ministrite kutsumisest, vaid olukorrast, kus meeleavaldajatega kohtuma tulnud minister saab soovi korral sõna. Välisminister Sven Mikser oli EKRE meeleavaldusel kohal ja palus sõna, aga seda talle sotside kinnitusel ei antud. Vt ka seda videot. Tulenevalt neist asjaoludest võtame otsuse tagasi ning jätame selle Faktikontrolli otsuseta, sest meil pole piisavalt infot, et väite kohta üks kuuest Faktikontrolli hinnangust anda.

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.