24. aprilli 2018 ETV saates "Aktuaalne Kaamera" väitis riigikogu EKRE fraktsiooni aseesimees Henn Põlluaas: "Kõige rohkem sünnib lapsi justnimelt perekonnas abielus olevatel paaridel, rohkem kui vabaabielus olevatel või üksikemadel ja selles mõttes selline laiapõhjaline kaitse just abielul oleks nii riigi kui ka rahvuse säilimisel ääretult oluline."

KONTROLL

Kontrollime väidet, kas lapsi sünnib rohkem abielus vanematega peredes või vabaabielus elavate vanematega peredes.

Statistikaameti avalikult kättesaadavast andmebaasist leiab tabeli "RV 154 Abielust ja vabaabielust elussündinud kooselu kestuse järgi", kust võib vaadata, kui palju lapsi sünnib abielus vanematega peredesse ja kui palju vabaabielus olevate vanemate peredesse.

Tabelist nähtub, et alates aastast 2005 sünnib rohkem lapsi peredesse, kus vanemad ei ole ametlikult abielus.

Näiteks 2016. aastal sündis vabaabielust 7044 ja abielust 6088 last ehk vahe on pea tuhat elussündinut.

OTSUS

Vale.

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembriss Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.