Telefonil on selgeid miinuseid, millest ei saa üle ega ümber, aga üldiselt pean tunnistama, et mulle Coolpad Modena 2 meeldib. Olen üllatunud, et üks odavseade võib nii armsaks saada. Kavatsesin Modenat arvustuse kirjutamiseks kasutada kolm kuni viis päeva, kuid nüüd on möödunud ligi kolm nädalat ja mu põhitelefon on endiselt kapis, kuhu ta puhkusele saatsin.

Modena 2 kiituseks

Modena 2 võlud on kerge ühe lausega kokku võtta: piisavalt hea välimusega ja piisavalt kiire. Jah, 8 MP kaamerad 720p videoga ei raba tehnofiile jalust ja sõrmejäljelugejat pole (kõrvaklappe muide ka mitte), aga muidu on telefon täiesti kobe. Isegi plastist korpus on tänu unibody-disainile ja lasertehnoloogiaga silumisele igati silmasõbralik. Kompaktne, kena ja kätte sobiv, ehkki ekraan on koguni 5,5-tolline.

Meeldivust lisab 7,8-millimeetrine ehk mõnusalt õhuke piht. Erinevalt tippmudelitest ei teki ka hirmu kasutada telefoni ilma kaitsva kestata, mis ju nii välimuse kui ka saleda piha ära peidaks.

Paraku on ka miinuseid ja need võib kokku võtta märksõnaga „tarkvara”.

Seadme Eesti-esitlusel jäi kõrvu, et tootja eesmärk oligi teha kuni 200-eurone telefon, mis oleks kompaktne, ei krigiseks ega logiseks. See on neil hästi välja kukkunud. Muidugi on võimatu praegu öelda, kui hästi odav seade ajahambale vastu peab, sest asjad kuluvad. Aga tehnoloogiahuviline armastab aeg-ajalt telefoni vahetada, nii et palju meil ikka tekib võimalust kontrollida, kuidas seade pärast kahe-kolmeaastast kasutamist käitub.

Isepäine tarkvara

Nii et väliselt on Modena 2 igati tore. Kui disaini süveneda, siis mulle ei meeldi kõlari paigutus tagaküljel, sest kui telefon mingile pinnale selili asetada, summutab see heli märgatavalt.

Paraku ei jää ka miinused tulemata ja need võib kokku võtta märksõnaga „tarkvara”. See armastab trikke teha! Mitte küll nii palju kui suvel näpitud ja ligi kaks korda kallim Coolpad Max, mis jäi hätta ühe meie mobiilioperaatori võrgus mobiilse interneti käimasaamise, levis püsimise ja ka äppide jooksutamisega (teise operaatori võrgus olid levi ja mobiilne internet miskipärast korras). Aga pisiprobleeme uuel mudelil on.

Modena 2 pole küll ideaalne, aga tundus piisavalt pädev, et koht minu pintsakutaskus välja teenida.

Nimelt üllatab Modena 2 mind aeg-ajalt tarkvara jooksutamise ootamatustega. Näiteks mõne päeva tagant muutub koduekraani suur kell valeks, kuigi paremal ülanurgas jääb aeg õigeks ning ka ajavöönd ja sätted paistavad korras olevat. Teiseks ei suhtle minuga äpp Calendar, mis laseb end küll käivitada, aga siis kohe viisakalt ja resoluutselt end taas sulgeb. Jõle on ilmateateäpp Zumei Weather, mis saab aru, et asukoht on Tallinn, aga väidab kogu aeg, et väljas on null kraadi. Seda maha installida ei saa, ent tõmbasin tasuta alternatiivi, mis toimib kenasti. Juhtub ka, et äpp ei lepi sellele seatud piirangutega, näiteks Gmail nõuab alatasa ligipääsu „kehasensorile” ja Facebook asukohainfole, kuigi olen selle keelanud. Kui muusikapleierit „taustalt” või teavitusmenüü kaudu sulgeda, jääb muusika ikkagi mängima ja ainuke toimiv lahendus on telefon taaskäivitada.

Kokkuvõttes on veidi irooniline, et kasutajakeskkond on suuresti Apple’ilt maha viksitud, aga Apple’i kuulus reklaamlause it just works (see lihtsalt töötab) jäi eeskujuks võtmata. Kõik lihtsalt ei tööta. Tundub, et tarkvara toimimise vigu tekib rohkem siis, kui telefon on pikalt jõude seisnud, näiteks öösel. Eks ka inimene mõtleb end lolliks, kui kaua niisama ootab ega tee midagi tähtsat.
Coolpad Modena 2, see pilt peaks ka kindlasti lehes olema, kasvõi väikselt

Positiivse poole pealt meeldivad mulle kümmekond viipekäsklust, mida võib ka välja lülitada. Näiteks kaks kiiret koputust ekraanil lülitab selle sisse, ekraanile c-tähe joonistamine avab kontaktinimekirja (contact list), kolm näppu ekraanil korraga alla tõmmates teeb screenshot’i (ekraanitõmmis) jne. Ega neid trikke palju pole, aga tore ikka kontoris kolleegidele näidata. Või peol sõpradele.

Plusse rohkem kui miinuseid

Kui vaatan tagasi senisele mõnenädalasele tutvusele Modena 2-ga, siis kaaluvad plussid miinused üles. Modena 2 on nägus, kerge ja passib hästi kätte. Kõik proovitu toimis kiiresti ja korralikult: äpid, kõned, muusika- ja videoesitus, ekraani puutetundlikkus, akukestvus (keskmise kasutuse korral umbes 1,5 ööpäeva) jne. 8 MP 720p kaameratega on küll raske meelitada, aga pildid on sotsiaalmeediakõlblikud ja proovivideod nägid hiljem ka arvutiekraanil ehk suuremal pinnal mõistlikud välja.

Ma olen hingelt Apple’i poiss, aga kui peaksin praegu ostma kuni 200-eurose Androidi telefoni, siis ma kaugemalt ei viitsiks otsida. Modena 2 pole küll ideaalne, aga tundus kõiges piisavalt pädev, et koht minu pintsakutaskus välja teenida.
Coolpad Modena 2 kunstiline promopilt
Põhinäitajad

Coolpad Modena 2 (mudel E502)

Ilmumisaeg: 2016. aasta september

Hind Eestis: olenevalt edasimüüjast u 160–230 eurot

Mõõtmed: 154,5 x 76,5 x 7,85 mm / kaal: 143 g

Levi: kaks nano-SIM-kaarti, HSPA 42,2/11,5 Mbit/s, LTE Cat4 150/50 Mbit/s

Ekraan: 5,5-tolline IPS LCD, 720 x 1280 pikslit, 267 pikslit tollile

Tarkvara: Android 6.0, kasutajaliides CoolUI 8.0

Kiip: MediaTek MT6735P, neljatuumaline 1 GHz Cortex-A53, Mali-T720MP2 graafika

Mälu: 2 GB töömälu, 16 GB andmeruumi, loeb kuni 32 GB suurust microSD mälukaarti

Kaamerad: mõlemad 8 MP, f/2.2 ja 720p video (taga ka autofookustamine, LED-välk, panoraam, HDR)

Andmeside: wifi 802.11n, kuumkoht, Bluetooth 4.1, A-GPS, microUSB 2.0, HDMI väljund, Miracast

Aku: 2500 mAh, liitium-ioon, mitte-eemaldatav