Rain Rannu

Kes ta on: Fortumo kaasasutaja ja tegevjuht

Mida ta teeb: Fortumo pakub võimalust oma mobiiliarve kaudu (digitaalsete) kaupade või teenuste eest maksta. Viimasel ajal saadab Fortumo pidevalt teateid, kuidas miljarditurul Hiinas on sõlmitud kokkuleppeid suurte tegijatega.

Millega töötad?

15” Macbook Pro with Retina display, 2012. aasta suvest. Operatsoonisüsteem Mac OS X Yosemite.

Mulle meeldib kasutada seadmeid, mis on uudsed, teistmoodi ja sunnivad ühel või teisel kujul kasutusharjumusi muutma. Läksin iPhone’ile üle kohe 2007. aasta suvel, mõni nädal pärast seda, kui see USA-s välja tuli ja Euroopas tööle saamiseks tuli seda veel jailbreak’ida (murda telefoni tarkvaras olevad tootja piirangud mitteametlike vahenditega lahti – toim). Androidi peale läksin 2010. aasta alguses, kui selle ülemaailmne turuosa oli 1–2%.

Praegu kasutan iPhone 6 Plus-i. Tavasuuruses iPhone 6 on liiga perfektne, Plus aga on palju huvitavam seade. Ta on telefoni jaoks selgelt liiga suur, istudes on tunda, kuidas ta taskus vaikselt kõverdub, aga iPad-i järele käsi enam ei sirutu.

Millises tarkvaras päevas kõige rohkem aega kulub?

Päevadel, kui on rohkem mõttetööd, on selleks Evernote. See on mugavaim viis märkmeid teha, nii et need igas seadmes alati olemas on. Kusjuures Evernote digitaliseerib ka pabermärkmeid!

Päevadel, kui on rohkem suhtlemist, kasutan Google’i uut Inboxi. Võrreldes Gmailiga on see kirjakastis raisatud aega poole võrra vähendanud. Inbox’i on lihtne nii seadistada, et ainult kõige olulisemad meilid tulevad kohe, ülejäänud aga korra päevas või korra nädalas! Uudiste lugemiseks Feedly, Pocket, Twitter, Facebook.

Mait Müntel

Kes ta on: Lingvisti kaasasutaja, tegevjuht

Mis ta teeb: Euroopa tuumauuringute keskuse juures töötades tekkis Müntelil vajadus selgeks õppida prantsuse keel ja ta mõtles välja praktilise meetodi. Selle arvutiprogrammi põhjal saab Lingvisti tarkvaraga õppida nii prantsuse kui ka inglise keelt.

Millega töötad?

Pool aastat vana Macbook Pro, operatsioonisüsteem Mac OS X Yosemite. Lisaks iPad, iPhone.

Millises tarkvaras päevas kõige rohkem aega kulub?

Veebribrauseris Safari – seal on e-post ja veebirakendused. Fleep on töösuhtluseks, XCode programmeerimiseks.

Mida mõtled 2014. ja 2015. aastast?

2014 oli Lingvistil hea algus, tõstsime [investeeringuna] miljon eurot ja käivitasime Lingvisti avaliku beetana. 2015. aasta eesmärk on tõsta kasutajate hulk ühe miljonini.

Sten Tamkivi
Kes ta on: Teleporti kaasasutaja ja tegevjuht, endine pikaaegne Skype Eesti juht Mida ta teeb: Paneb käima Teleporti, mis kogub ja analüüsib eri linnade ning piirkondade elamistingimusi, nagu üür, maksud, transpordikulud, töötingimused, ja pakub nende põhjal kasutajale optimaalseima variandi.
Millega töötad? 13-tolline MacBook Pro, paar kuud vana. Kolisin MacBook Airi pealt edasi, see oli kooli (Tamkivi õppis 2012–2013 USA-s Stanfordi ülikoolis – toim) ajal ja niisama veebi- ja kirjatööks ideaalne, aga nüüd tahan oma start-up’i tegevjuhi rollis vahel küünarnukkideni Teleporti toote kapoti all tegutseda. Arenduskeskonnad ja Sketchi kasutajaliidese-disainifailid liiguvad 16GB mäluga i5 Prol oluliselt mõnusamalt. Kaalu- ja akukestvuse vahed on Airiga muutunud minimaalseks. Kasutan ka Moto X Android-telefoni. Kõnedeks, podcast’ideks ja muusika kuulamiseks kasutan laua taga Bang & Olufseni H6 klappe ja liikvel olles Jaybird BlueBuds X-i. Raamatuid loen Amazon Kindle’ist ja nappe unetunde Misfitist. Mis tarkvaras päevas kõige rohkem aega kulub? Esiteks veebibrauser Safari, kuhu kolisin Chrome’ilt tagasi, kuna mingi vea tõttu sööb Chrome Retina ekraanidel kaks korda kiiremini akut! Alati on lahti tab’id, kus Google Docs, Asana, Ducksboard, TweetDeck. Teiseks suhtlustarkvara Fleep – siin käib kogu Teleporti tiimitöö nelja riigi vahel, pluss mõned sõprade vestlused ka. Kolmandaks meiliprogramm Airmail 2, kuigi kasutan e-posti võimalikult vähe, ainult oma tiimist väljapoole. Ja eelistan Airmaili klienti veebipõhise Gmaili asemel, et paremini hallata mitut kontot. Neljandaks Evernote – kõik, mis tundub meeles pidamist väärt ja ei sobi ühtegi grupisüsteemi vestlusse, läheb siia. Mida mõtled 2014. ja 2015. aastast? 2014 oli Teleport ainult natuke segane idee, mille ümber õnneks julgesid koonduda esimesed väga tegusad inimesed. Tänu sellele läheb 2015. aastal maailmas ringi liikuvatel inimestel elu natuke mõnusamaks. Eriti neil, kes ka ise midagi uut loovad.
Kristo Käärmann

Kes ta on: TransferWise’i kaasasutaja ja tegevjuht

Mida ta teeb: Aitab inimestel valuutaülekandeid teha nii, et ei peaks pankadele maksma röögatu teenustasu ja kalli vahetuskursi eest. Juunis sai firma Suurbritannia tuntud ärimehelt Richard Bransonilt 25 miljoni dollarise investeeringu, aga Financial Timesi teatel on viimaste investoritega läbirääkimistes TransferWise’i väärtus kasvanud juba miljardi dollarini.

Millega töötad?

Kasutan Linuxit oma primaarse operatsioonisüsteemina juba 12 aastat. Viimase nelja aasta jooksul TransferWise’i tehes pole olnud põhjust Windowsi sisse logida rohkem kui paar korda. Arvutina on kasutusel Asus Zenbook UX31, peal viimane Ubuntu. Telefonideks ja tahvliteks on kõik versioonid Google’i seadmetest, praegu siis Nexus 5 ja 9. Jõuluvana sokist plaanin võtta valja ka Nexus 6-e. Meie perekonnas pole kunagi olnud ühtegi Apple’i toodet.

Millises tarkvaras päevas kõige rohkem aega kulub?

Viimasel ajal praktiliselt 95% Firefoxis ja Skype’is, peamiselt on kasutuses Gmaili, Calendari, Slacki ja Hangouti lehed.

Mida mõtled 2014. ja 2015. aastast?

2015. aastaks ootan TransferWise fantastilisele tiimile südikust ja kindlat meelt, kui me oma alustatud valuutarevolutsiooniga järjest uusi riike ja väljakutseid ette võtame.

Markus Villig

Kes ta on: Taxify kaasasutaja ja tegevjuht

Mida ta teeb: Takso tellimise äpp Taxify on leidnud hea niši, sõbrustades taksofirmadega ja meeldides ka nutitelefonistunud sõitjatele. Ainsad, kes vist nurisevad, on tööta jäävad dispetšerid. Hiljuti 1,4 miljoni eurose investeeringu saanud Taxify laieneb agressiivselt Euroopas.

Millega töötad?

Macbook Pro 2014 sülearvuti, iPhone 6 ja Moto G nutitelefonid, Moto 360 nutikell, Kindle’i e-luger.

Millises tarkvaras päevas kõige rohkem aega kulub?

Safari ja Skype.

Mida mõtled 2014. ja 2015. aastast?

Taxify jaoks oli aasta 2014 suurte ettevalmistuste aasta, nii meeskonna kui ka toote poole pealt. 2015. aastal loodame kõva kasvu näidata.

Jüri Kaljundi

Kes ta on: Weekdone’i asutaja ja tootejuht

Mida ta teeb: Weekdone abistab koos töötavaid inimesi nädalaks eesmärkide seadmisel ja nädala lõpus tehtu hindamisel. Weekdone’i kasutavad igas suuruses meeskonnad, alates näiteks väiksest Vigala vallast kuni börsifirmadeni nagu HP.

Millega töötad?

Inimesed naeravad, aga kasutan telliskivina näivat Compaq Presario CQ60 arvutit. See pärineb aastast 2009, mil maksis uuena 400 eurot. Olen MS Windows 7 rahulolev kasutaja ja mitmekordse proovimise järel ei usu, et ma kunagi Apple’i arvutile kolin – lihtsalt ei sobi mulle. See arvuti ja Windows tõestab, et iga inimene peab leidma just sellise komplekti, mis talle individuaalselt sobib. Sõpru ei tasu liiga kuulata, mis sobib ühele, ei sobi teisele.

Just neil päevil olen aga ostmas uut arvutit ja selleks saab olema Asus UX303LN, kuna on üks väheseid Nvidia graafikakaardiga ultrabook’e. Muidu ei ostakski uut, aga Chrome’i, Skype’i, Dropboxi ja Thunderbirdi viimase aja tarkvarauuendused on oma mälumahult nii palju suurenenud, et mu truu telliskivi ei vea neid välja.

Olen aktiivne suure ekraaniga iPadi kasutaja ja nähtavasti üks-kaks tundi päevas kulutan sealt eelkõige lugemise peale. Telefoniks on Google Nexus 5. Olen alati seisukohal, et kui tipptelefoni saab 300 euroga, siis miks osta see 600-ga. Nexus on parim kompromiss oma riistvara poolest ning puhta Androidi tõttu. Ainus nõrk külg on keskpärane kaamera, mistõttu vahel vean kaasa Nokia Lumia 1020, mis on minu arvates parima kaameraga üldse. Samas on Microsoft Phone programmide puudumise tõttu siiski kasutamatu.

Mis tarkvaras päevas kõige rohkem aega kulub?

Töövahenditeks on peamiselt veebibrauser ning seal Google Docs ja Spreadsheet, meie Weekdone’i arenduskeskkond, Thunderbirdi meiliklient, Skype tiimisuhtluseks ning üldine Chrome veebikasutuseks. Ka Dropbox jookseb alati taustal. Muid Windowsi programme kasutan aga vähe, sest kõik on kolinud veebi.

Mida mõtled 2014. ja 2015. aastast?

Tööalaselt on mulle tähtsaim see, et jõudsime oma Weekdone’i tiimiga 2014. aastal normaalse käibekasvuni. Loodetavasti juba 2015. aasta alguses jõuame oma väikse tiimiga ka kasumisse ning teame, et Weekdone ei kao enam kuhugi. Start-up-ettevõtjana on selle tõestuse saavutamine üks suurimaid rõõmuallikaid, teades, et 90% projektidest muidu sureb.