Seega on nüüd paigas üks kahest koostöös Soomega hangitud radarist. Teine samasugune pannakse järgmisel aastal püsti Otepääle. Viimati sai kaitsevägi radariposti avada 2003. aastal, mil Kellaveres hakkas tööle Lockheed- Martin TPS-117 keskmaaradar.

Radar saadab välja kõrgsageduslikke elektromagnetlainete impulsse, mis jõudes mingi objektini (näteks lennuk, helikopter, rakett) peegelduvad mitmes eri suunas. Osa peegeldub ka tagasi radari poole ja radari vastuvõtja arvutab välja objekti asukoha.

Radari reaalne nägemisulatus sõltub objekti suurusest, ilmatingimustest, radari kõrgusest maapinna suhtes, radarit ümbritsevast keskkonnast ja paljudest muudest faktoritest. Füüsiliste takistuste nagu mägede ja metsa taha radar ei näe. Tavaliselt on probleemiks saavutada head radarkatet just madalatel kõrgustel, sest radari kiir levib otse, aga maakera on kumer. See on põhjus, miks kogu Eestis madalatel kõrgustel hea radar- katte saamiseks ei piisa ühest radarist. Mida kõrgemal on radari antenn, seda kaugemalt näeb radar madalalt lendavaid objekte.


Radar Ground Master 403

Radarisüsteem: radarikonteiner, generaator, veokid

Valmistatud: Thales Raytheon Systems, 2011

Tüüp: Mobiilne 3D-õhuseire radar

Mass: 10 tonni

Pikkus: 6,06 meetrit

Laius: 2,44 meetrit

Kõrgus: 2,44 meetrit

Pöörlemiskiirus: 10 p/min

Radaripildi ulatus: 470 kilomeetrit

Radaripildi kõrgus: 30 kilomeetrit

Radari maksumus: 11,2 miljonit eurot


Muhu radaripost

Ehitaja: AS NCC Ehitus

Maksumus: 4,7 miljonit eurot

Kompleks: pinda kokku 1000 m2, radaritorn, kahekorruseline administratiivhoone, abihoone 500 m2, estakaad, pesuplats, trassid, helikopteri maandumisplats

Radaritorni kõrgus: 35 m, lisaks radoom

Kopteriplats: võtab vastu kuni 16 tonniseid koptereid

Admin-hoone: töö- ja olmeruumid, tehnilised ruumid

Personal: umbes 20 inimest – õhuväe radarispetsialistid, 9-liikmeline valvemeeskond Saare- ja Muhumaa kaitseliitlastest, majahoidja, koristaja.