"Jah, Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce kihlusid novembri keskpaigas. See oli nende isiklik otsus, ega ole seotud Toomas Hendrik Ilvese kui Vabariigi Presidendi ametiülesannetega," kinnitas Publikule presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam.

Pulmapäev Sildami kinnitusel veel teada ei ole. Samuti pole hetkel veel teada, kas presidendi kõrval võtab vabariigi aastapäeval külalisi vastu Ieva või mitte.

Juba eelmisel neljapäeval toimunud presidendi plaadiesitluspeol said tähelepanelikumad aimdust, et Ieva sõrmes särab teemandiga kihlasõrmus.

Palju õnne ka Publiku poolt!

Vaata kihlasõrmust lähemalt:

Meenuta videot president Ilvese ja tema värske kihlatu tantsust plaadiesitlusel:

Esmakordselt ilmusid vihjed Ilvese ja Kupce suhtest meediasse 1. augusti, kui Läti uudisteportaal Kasjauns.lv kirjutas, et Ilves lõunatas Riias tundmatu daami seltsis. Paar nädalat hiljem selgus, et salapärase naisterahva näol on tegemist Läti kaitseministeeriumi riikliku küberjulgeolekupoliitika koordineerimissektsiooni juhi Ieva Kupcega. See oli esimene kord, mil Ilves Kupcega avalikkuse silme ette sattus.

11. septembril saabus president kõigi pealtnägijate üllatuseks Arvo Pärdi 80. juubelisünnipäeva kontserdile koos lätlannaga. Kohale sõideti Ilvese esindusautoga ühiselt, masinast väljudes hoiti aga tagasihoidlikult distantsi.

Kupce veetis Eestis aega veel ka 19. septembril, mil ta koos Ilvesega Viljandi Music Walk festivali külastas.

Otsustavaim märk suhtest tuli aga 3. detsembril, mil president saabus kinno Sõprus oma nooruspõlve lemmikpaladest kokku pandud kogumikplaadi esitlusele just Kupcega käsikäes. Ilves tutvustas naisterahvast kõigile olulistele sõpradele-tuttavatele, pühendas talle oma DJ-seti avaloo ning kutsus naise lisaloo ajal tantsule. Ühtlasi siras naise sõrmes värske kihlasõrmus, millist tal suvel jäädvustatud piltidel veel ei olnud.

Kupce on alates 1997. aastast töötanud välis- ja kaitsepoliitika valdkonnas ning tegelenud peamiselt inimõiguste, demokraatia ja julgeoleku küsimustega. Olulisemad märksõnad on NATO, Euroopa Liit ja julgeolek. Pärast Läti liitumist NATO-ga jätkas ta tööd julgeoleku valdkonnas ja jagas Läti kogemusi alliansi idanaabritega. Aastatel 2010–2011 töötas ta Bakuus EL-i Lõuna-Kaukaasia eriesindaja poliitikanõunikuna.

Oma eraelu on ta ennegi poliitiliste ringkondadega sidunud. Tema endine mees Ivars Pundurs on Kreekas Läti suursaadik. Neil on ühine poeg, kuid abielu on praeguseks lahutatud.