Kolmanda koolitalveni on 19 sisseastunust jõudnud 16. Neist neli (Vahur Keller, Tiit Ojasoo, Tõnu Lensment ja Urmas Lennuk) õpivad lavastajaks. Neljast kolm teevad näitlejana kaasa ka “Tees”.

Toompere debüüt õpetajana

Lavakooli juhataja ja 19. lennu kursusejuhendaja Ingo Normeti sõnul lähtub ta sellest, et tudengid saaksid teha kooli ajal tööd võimalikult erinevate pedagoogide ja lavastajatega. “Eeldan, et see valmistab neid ette suuremaks iseseisvuseks teatri-elus,” lausus ta.

Nii toobki 19. lennu esimese diplomilavastuse välja noor Toompere, kes sügisest alustas kursusega tööd näitlejameisterlikkuse õppejõuna. Teatrikooli 13. lennu lõpetanud Toomperele on see esimene etteaste pedagoogi rollis.

Juba järgmisel nädalal alustab noortega tööd lavakunstikooli magistrand Anne Türnpu, kes toob välja setu vanadel lugulauludel põhineva “Kalmuneiu”. See esietendub aprilli alguses Draamateatri akadeemilisele saalile risti vastupidises mänguruumis – energeetikamuuseumis, Tallinna vanas elektrijaamas. Varem pole seal teatrit tehtud.

Normet lavastab kursusega Moliére’i “Ihnuse”, mis tuleb lavale septembris Vanemuises väikses majas. Sealt jätkab kursusega Jaanus Rohumaa, kuid näidend on veel kaalumisel.

Märtsis 2000 toob Jaan Tooming noortega välja Shaw’ “Tagasi Metuusala juurde” viienda osa. Mängima hakatakse Kirjanike Maja musta laega saalis. Sealsamas tõi Toominga õpetaja Panso üle 30 aasta tagasi välja lavakunstikateedri teise lennuga “Tagasi Metuusala juurde” esimese osa.

Viimases “Kahvli” saates nimetas Toompere kursuse eripäraks noorte suuremat individuaalsust.

“Igas määratluses on eelduspäraselt sees ka selle vastandpoolus,” arvas Normet ettevaatlikult. Ta nõustus, et kuna kursusel õpib neli lavastajat ning noored on ka tavalisest pisut vanemad, siis on nad ehk tõesti iseseisvamad ja julgemad.

Ka lõpetanud Pedajase lennu ning koolis õppiva Nüganeni kursusega tööd teinud Normet jätab parema meelega lennud kõrvalt hinnata.

Normeti tippmark ees

Kõrvalt võib väita, et Normeti eelmisel kursusel, 16. lennul läheb teatris väga hästi. Ei mäletagi teist nii ühtlaselt tugevat kursust. Oma teatrites on tegijad kõik 15.

16. lennus lõpetasid Normeti käe all: Elina Reinold, Mait Malmsten, Andres Puustusmaa, Katariina Lauk, Triinu Meriste, Indrek Sammul, Tarmo Männard, Helena Merzin, Ain Mäeots, Riho Kütsar, Margus Jaanovits, Liisa Aibel, Diana Konstantinova, Tõnno Linnas, Ago Anderson.