“Nõukogude aja filmimaterjal polnud eriti hea kvaliteediga ning filmid kipuvad mitmekordsel näitamisel pleekima ja punakaid toone võtma,” sõnab filmireÏissöör ja Tallinna filmifestivali üldjuht Hannes Lintrop.

“Kogu nõukogude aja Eesti filmitoodang on Venemaa riiklikus filmiarhiivis, kuid Vene Riigiduuma on vastu võtnud otsuse, et originaallinte välja ei anta,” sõnab Hannes Lintrop. “Koopiaid saab teha küll, hinnas peab kokkuleppele jõuda.” Kromanovi filmi kvaliteetkoopia valmistamine maksab 30 000 – 40 000 Eesti krooni.

“Venemaa filmiarhiiv on suur, paljud sealsed väärtfilmid on Teise maailmasõja ajal sõjasaagiks Euroopast kaasa toodud,” räägib Lindtrop. “Hitler tõi Prantsusmaalt sõjaretkedelt kaasa väärt prantsuse filme, mida Stalin koos saksa filmidega Saksamaalt kaasa võttis,”

Hannes Lintropi sõnul kavatsetakse vastavalt finantsvõimalustele Venemaalt eesti filmide kvaliteetkoopiaid kodumaale tuua. Tänavu on selleks filmiks “Viimne reliikvia”, millisele filmile järgmisena värskenduskuur tehakse, sõltub siinsete filmiteadlaste ja filmiarhiivi väärtushinnangutest ja omavahelisest kokkuleppest.