Filmiajakirjanike ühing valis 1998. aasta parimaks filmiks Sulev Keeduse mängufilmi “Georgica”. Ajakirjanikud hindasid filmi kui visuaalselt ja filosoofiliselt nõudlikku meistriteost ja monumenti nii antiikkirjanikule Vergiliusele kui ka eesti autorifilmi traditsioonile.

Neli aastat tehtud “Georgica”, mis maksis kokku 7-8 miljonit krooni, teenis Aasta Filmi tiitliga kaasneva preemiasumma 8000 krooni. Tänavugi pani summa välja kino Sõprus.

“Tundub, et nüüd hakkab eesti film jälle jalgu alla saama ja see aeg ei ole kaugel, kui eesti film võib rahumeeli seista eesti muusika, kunsti või kirjanduse kõrval ega pea häbenema kui laadakunst,” ütles Keedus eile pärast auhinna saamist Eesti Päevalehele.

Lõpuks kuulus ka kodus

Kõige olulisemaks vahepealsete aastate võiduks peab Keedus seda, et Eesti on ise hakanud koolitama oma filmitegijaid.

Keedus nimetas Eesti filmikriitikute tunnustust üllatavaks. “Mul on mulje, et kõige raskem on sellistel filmidel oma kodus, samas aegruumis hindamist leida,” ütles ta. “Kui filmis kujutatav on nii tuttav, siis ilmselt on igal kriitikul terav omapoolne suhe sellesse. Teravaid punkte tekib liiga palju, et kogu lugu tervikuna mõista.”

“Georgica” on auhinna saanud Napolis, Barcelonas, Stockholmis, Peaosatäitja Evald Aavik teenis näitlejapreemia Anapa filmifestivalil.

EFÜ esimehe Karlo Funki sõnul olid vaidlused tulised, kas ikka täispikk mängufilm on olulisem kui lühifilmi Ïanrid. Samuti on vaatamiskogemuse küsimus, kas hinnata vana kino traditsioonis tehtud filmi või uuenduslikus, harjumatumas filmikeeles teost, tõdes ta.

Selles, et “Georgicat” eelistati näiteks Priit Pärna animafilmile, võib näha toetusavaldust üle pika aja valminud kunstiväärtuslikule täispikale mängufilmile.

“Reegel on, et suurvorm võidab väikevormi,” ütles filmikriitik Jaan Ruus. “Nii nagu suurromaan lööb enamasti novelli. Kuigi Pärna pooletunnine “Porgandite öö” võib oma sisutiheduselt konkureerida täispika mängufilmiga. Mängufilm loob filmiriigi maine.”

Ajakirjanikud valisid aastafilmi kandidaadid välja 42 mullu valminud eesti filmi hulgast. Kuna Eesti valmib filme vähe, hõlmab auhind nii mängu-, dokumentaal-, anima- ja muusikafilme, kui ka telelavastusi.

Auhinnale kandideerisid ”Georgica” kõrval Priit Pärna ”Porgandite öö”, Jaak Kilmi ”Külla tuli”, Enn Säde ”Nelli ja Elmar”, Mart Kivastiku ”Isa”.

1993. aastal asutatud EFÜ aastaauhinna on varem pälvinud Mark Soosaare ”Isa, poeg ja Püha Toorum” (1997), Jüri Sillarti ”Gri‰a” (1996), Priit Pärna-Janno Põldma ”1895” (1995), Hardi Volmeri ”Tulivesi” (1994), Keeduse ”In Paradisum” (1993).

Eesti filmid on võitnud maailmas mitmeid auhindu. Priit Pärn, Mati Kütt ja Ülo Pikkov olid esimesed Ottawa animafilmide festivalil. “Nelli ja Elmar” võitis Chigagos, ameerika vanimal auhindadega filmifestivalil Hõbe Hugo dokumentaalfilmide kategoorias.

Maailma väärtfilmid Eestis

Selleks, et tagant tõugata maailma väärtfilmide jõudmist Eesti kino- ja teleekraanile, koostasid filmiajakirjanikud selgi aastal edetabeli mullu linastunud filmidest.

Parimaks eelmisel aastal eesti kinodes linastunud filmiks hääletati Almodovari “Elav liha” (vahendaja Filmimax).

Kokku esilinastus Eesti kinodes 83 mängufilmi ning kinos käis kokku 1 054 984 vaatajat. Aasta varem oli see arv 973 8884 vaatajat.

Eesti telekanalitel linastunud filmidest kogu filmikriitikutelt kõige rohkem hääli TV 3 näidatud Scorsese film “Taksojuht”. Järgnesid Kanal 2 linastunud Fellini “Amarcord” ja Tarkovski “Stalker” ning David Lynchi “Blue Velvet” (TV1).

Kokku linastus 1998. aastal Eesti telekanalitel kokku ligi 800 mängufilmi. Kokkuvõtte teinud filmikriitiku Jaak Lõhmuse sõnul on kõige aktiivsem TV 3, mille kavas on keskmiselt üks mängufilm päevas. Kanal 2 kavas oli aasta jooksul 240 mängufilmi esilinastust. ETV näitas koos eesti vanade mängufilmidega kokku 100 mängufilmi. Kõige vähem oli filme TV1-s, kuid samas oli sealgi väärtfilme.