N 30. mai kell 19, Alexela Kontserdimaja Orienti selleaastane peaesineja PÖÖRLEVAD DERVIŠID

„Orient“ on alati viinud tagasi juurte juurde, millised iganes need siis ei ole. Lähis-Idas tuntud Mevlevi sufi ordu sai omal ajal kuulsaks rändmunkade ehk dervišitega, kes tantsides sõna otseses mõttes peadpööritavaid asju korda saatsid. Nimelt kujutab dervišite meditatsioon endast muusika saatel ümber oma telje pöörlemist, mis toimub üha kasvavas tempos ja võib nõnda kesta kuni pool tundi või enamgi. Väidetavalt saavutavad mediteerijad nõnda valgustunud seisundi, mille abil nende teadvus mõneks ajaks ühineb universumi kõiksusega. Vaatepilt on ka publiku jaoks sedavõrd meelihaarav, et kirgastumisest saavad osa ka pealtvaatajad. Seekord astuvad publiku ette pöörlevad dervišid Mevlevi ordust Istanbulist ja mõistagi toimub tants elava sufi muusika saatel.

N 23. mai kell 19, Tallinna Lauluväljaku Klaassaal R 24. mai kell 19, Põlva Kultuuri- ja Huvikeskus ÜRGVÄELINE TUVA Tuva Rahvapilliorkester ja Kurgulaulikute Koor

Tegemist on suurejoonelise kurgulaulu etendusega, kus erinevalt tavapärasest paarist lauljast on laval 22 inimest, kes valdavad kõiki viit ülemhelilaulu stiili ning saadavad end rahvapillidel. Kontsert on ka visuaalselt atraktiivne nii esinejate värvikate rõivaste kui ka muu atribuutika poolest. Tuva ehk Tõva on tuntud oma shamanistliku kultuuri, sküütide kurgaanide ja erilise muusika poolest. Väidetavalt on tuvalastel häälepaelte ehituski pisut erinev tavapärasest, mis võimaldab neil korraga mitmehäälselt laulda. Selles muusikas on ühtaegu nii ürgvägi kui kaheksas ilmaime.

K 29. mai kell 19, Vaba Lava, Telliskivi Loomelinnak SIBERI ŠAMAANIRIITUSED Šii-oglu Adõgžõ ja Tšerlik „Metsik“ Ojun

Üles astuvad kaks eriti suure väega nn taevase šamaani päritoluga. Tuvas jagatakse shamaanid maisteks ja taevasteks, mustadeks ja valgeteks. Šamaanid Šii-oglu Adõgžõ ja Tšerlik „Metsik“ Ojun kuuluvad viimaste hulka ning on oma kodumaal kõrgelt hinnatud ravitsejad-teadmamehed. Neist esimene pärineb iidsest „Üheksa kurgaani” suguvõsast, teine aga on Kuningate orust pärit Tuva legendaarse šamaani Tšerlik Kami pojapoeg. Võiks küsida, et mis on „Oriendil“ tegemist ravitsemise ja teadjaks olemisega. Paraku või õnneks on nõnda, et selles iidses traditsioonis nagu paljudes muudeski taolistes on muusikal ja tantsul kandev roll universumi tasakaalust osasaamisel. Võib-olla oleks meilgi aeg muusikat lisaks kunstile mõnikord ka meediumina tajuda? Igatahes üks on kindel, see rituaal pakub nii kunstilise elamuse kui teeb kõigist kuulajatest tervemad ja paremad inimesed.

L 8. juuni kell 18, Põlva Kultuuri- ja Huvikeskus P 9. juuni kell 18, Tallinna Raekoda SAKURA KOMACHI

Viiest virtuoossest muusikust koosnev ansambel „Sakura Komachi“ esitab Tõusva Päikese Maa tradititsioonilisi laule ja pillilugusid. Ansambli nimes esineva sakura ehk kirsipuu õied esinevad jaapani poeesias ülisageli, need on justkui saareriigi kevade olulisimad sümbolid. Sama eksootilised nagu on muusikute nimed (Rin Nakashima, Mai Kamiya, Yuki Matsioka, Hitomi Nakamura, Hikari Imaizumi), on ka kasutatavad pillid – tsitri tüüpi koto’d, bambustorust valmistatud shakuhachi, Tsugaru versioon shamisen-lautost ning lõpuks ka wadaiko ehk trummid. Mõistagi astuvad viis kaunitari publiku ette ajaloolistes värvikirevates jaapani rõivastes.