Festivalil Jazzkaar 2020 jagatakse 14. korda iga-aastaseid jazziauhindu, et tunnustada silmapaistva tegevuse eest muusikuid, noori talente ja jazzivaldkonna edendajaid. Auhindadele saab esitada Eesti kodanikke ja residente, kes on kolme viimase aasta jooksul enim panustanud jazzi arengusse oma loomingulise tegevusega.

Eelmisel aastal Aasta Jazziheliloojaks kuulutatud rahvusvaheliselt tunnustatud saksofonist ning helilooja Maria Faust leiab, et Eesti Jazziauhinnad on oluline algatus tunnustamaks värvika muusikastiili viljelejaid kui ka eestvedajaid: “Aasta Jazzihelilooja auhind on oluline ja ka ainuke omasuguste seas, sest tunnustab professionaalseid jazzartiste, kes loovad originaalset muusikat loomingulisi kompromisse tegemata. Me kipume unustama, et jazz on äärmiselt mitmekesine ja pidevalt arenev muusikastiil, mis vajab pühendumist nii selle looja, festivalikorraldaja kui ka kuulaja poolt. On südantsoojendav, et Jazzkaar ja Eesti Jazzliit seda hindavad ja tunnustavad.”

Aasta Jazzmuusiku auhinna eesmärk on tunnustada Eesti aktiivsemaid ja professionaalsemaid jazzmuusikuid, kes on viimaste aastate jooksul oma loomingulise tegevusega enim silma paistnud. Jazziauhinna on aastatel 2007-2019 pälvinud Jaak Sooäär, Tanel Ruben, Siim Aimla, Raivo Tafenau, Kristjan Randalu, Villu Veski, Taavo Remmel, Meelis Vind, Kadri Voorand, Maria Faust, Mart Soo, Mihkel Mälgand ja Raul Sööt.

Noore Jazzitalendi auhinnaga tunnustatakse noorte muusikute initsiatiivi ja head taset ning julgustatakse nende ettevõtmisi. Noore Jazzitalendi auhinnale saab esitada kuni 26-aastased andekad muusikud, kes paistavad silma aktiivse ja silmapaistva loomingulise tegevusega. Noore Jazzitalendi auhinna on aastatel 2007-2019 pälvinud Erki Pärnoja, Kadri Voorand, Sofia Rubina, Peedu Kass, Joel-Rasmus Remmel, Kaspar Kalluste, Holger Marjamaa, Kirke Karja, Aleksander Paal, Heikko Remmel, Janno Trump, Lauri Kadalipp ja Karmen Rõivassepp.

Kaheteistkümnendat korda antakse välja Jazziedendaja auhinda. Auhinna eesmärk on tunnustada inimest või organisatsiooni, kes on oma tegevusega andnud olulise panuse jazzmuusika tutvustamisse ja arendamisse Eestis. Auhinnale ei saa kandideerida Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu töötajad. Aasta Jazziedendaja saab auhinnaks nutika ENA8 Full Metropolitan Black espressomasina festivali peatoetajalt JURAlt. Esimese Jazziedendaja auhinna pälvis 2009. aastal Ain Agan, 2010. aastal Boris Paršin, 2011. aastal Toivo Unt, 2012. aastal Aivar Trallmann, 2013. aastal Valter Ojakäär, 2014. aastal Guido Kangur ja Pille Lukin, 2015. aastal kitarrist Tiit Paulus, 2016. aastal Philly Joe’s jazziklubi, 2017. aastal Rene Jakobson, 2018. aastal Kristiina Liivik, 2019. aastal Raadio Tallinn Maian Kärmase eestvedamisel.

Viiendat korda antakse välja Aasta Jazzansambli tiitel innustamaks kollektiivide omaloomingut ja kontserttegevust. Auhinnale saab esitada loominguliselt aktiivse kollektiivi, mille koosseis on vähemalt duo ja mis on edukalt tegutsenud vähemalt kolm aastat. Ansamblil peab olema ilmunud üks album. 2016. aastal võitis esimese Aasta Jazzansambli tiitli Estonian Voices, 2017. aastal Peedu Kass Momentum, 2018. aastal Kirke Karja Quartet ning 2019. aastal JT Conception.

Kolmandat korda antakse välja Aasta Jazzihelilooja tiitel. Auhinna eesmärk on tunnustada jazziheliloojaid, kes panustavad meie jazzivaldkonna värskesse loomingusse ning teevad koostööd muusikutega nii Eestis kui ka väljaspool. Auhinnale on oodatud esitama loominguliselt viljakaid jazziheliloojaid/loomingulisi rühmitusi, kes on viimase aasta jooksul silma paistnud oma heliloominguga ja/või kellelt on tellitud teoseid. Teos peab olema noodistatud ja kontserdil ette kantud. Esimese auhinna pälvis pianist ja helilooja Kristjan Randalu, eelmisel aastal tunnustati auhinnaga saksofonisti ja heliloojat Maria Fausti.

Palume kandidaadid esitada siin. Jazziauhindade võitjad kuulutatakse välja festivalil Jazzkaar 2020. Jazziauhindade kandidaate saab esitada 21. veebruarist 3. märtsini.

31. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar toimub 17.-26. aprillini 2020 üle Eesti tuues lavalaudadele Grammy võitjaid ja nominente, eriprojekti “Antarktika 200” ning palavalt armastatud kodumaised koosseisud. Kultuurisündmuse koduks on juba kuuendat aastat Telliskivi Loomelinnak. Lisaks võõrustab publikut fotokunstikeskuse Fotografiska Tallinna kontserdiruum, millest saab festivali ajaks Jazzkaare väike saal.

Tutvu festivali kava ja artistidega siin.