See Eesti kapitalil firmadegrupp suutis juba napi paari aastaga asuda suurtele ja rahvusvahelistele ehituskontsernidele kuklasse hingama. “Mis puudutab logo, siis kalasümbol kaob, alles jääb vaid kiri,” märgib Koger.

Ehitaja on täna prestiižikas olla. See on sama, nagu oli paar aastat tagasi seltskonnas uhke öelda, et olen advokaat või kirurg.

Eesti jõuliseima ehitusettevõt-te Merko juhid on Andres Kogeri hinnanud Eesti jõukamate ning mõjukamate ehitusettevõtjate etteotsa. Koos Eesti Ehituse bossi Toomas Lumaniga. Mõistagi tõstetakse esile ka Merko enda suuromanikku Toomas Annust.

“No minust on õnneks mõjukamaid ja jõukamaid ehitusettevõtjaid,” muigab Koger. “Kõike räägitakse. Mul on veel arenguruumi ja see on iseenesest liikumapanev jõud. Raha ja mõjukus pole mulle omaette eesmärk.”

Tallinnas on mõnesaja meetri raadiuses kümned tornkraanad ennast taeva poole sirutanud. Hooned kerkivad. Miljonid kroonid liiguvad. Viis aastat tagasi ehitajana sisuliselt uuesti nullist alustanud Andres Koger on sellest rahakatlast endale nüüdseks haaranud kopsaka tüki. Ta on vabariigi suurim korteriehitaja.

“Nõudlust on rohkem kui suudame pakkuda, ilma hooplemata,” kommenteerib ta.

Kasum 43 miljonit

Kogeri ehitusfirma tegi eelmisel aastal ligi pool miljardit krooni käivet. Kasum oli üle kümne miljoni krooni. Koos korterimüügiga sai grupp aga 43 miljonit puhaskasumit. Järgmisel aastal ehitab Koger juba ka Lätis, ettevalmistused Riiga minekuks on tehtud.

Koger usub, et Eesti korteriehitus on hetkel oma harja tipus. Sellist mahtu jätkub veel kuni viieks aastaks. “Täna kõik ehitavad, teevad massi, et oma esimene miljon kätte saada,” ütleb Koger. “Selline huupi ehitamine lõpeb varsti ära. Määratlemata korterite ehitamine kaob.”

Teenitakse massi pealt

Koger ütleb, et ehitus võib aastate pärast samasugune välja näha nagu lennundus. Traditsioonilised lennukompaniid teevad enda juurde odavlennufirma. Koger on sarnasteks käikudeks ehituses valmis. “Kõige kõrgematele nõudmistele vastav ehitus, mille finantseerimiseks ja elushoidmiseks on tarvis säästuehitamist. Põhikasum tuleb paraku ikka massi pealt.”

Turg sunnib uusi nippe otsima. “Täna müüvad kõik ruutmeetrihinda. Kümne aasta pärast hakatakse kindlasti klientidega trikitama. Et ruutmeeter maksab niipalju, aga sellele lisaks maksab vaade aknast veel niipalju, liftikasutamine seda ja uksest sisenemine toda. Kardan, et see pull jõuab sinnani. Kliente hakatakse lollitama,” kirjeldab Koger.

Kogerit on süüdistatud, et tema tehtud korterelamud on kiirkorras ja odavalt kokku klopsitud. “Ratsionaalselt ehitatud korterelamud on nisŠsŠ, kus annab raha teenida. Me ei saa sülitada vanasse kaevu ja öelda, et enam seda ei tee. Me peame seda tegema, kui tahame jätkuvalt olla tugevad kvaliteetobjektide ehitamises. Liigume üha enam üksikutelt elamutelt elamurajoonide peale, aga seda näevad inimesed ju kolme aasta pärast. Põnevate asjade tegemiseks on kogu aeg vaja raha koguda, ilma rahata tulevad ainult muremõtted pähe.”

Mõjukad ehitushaid. Top 5

Toomas Annus, Merko juht. Jõuline ettevõtja, kes oskab edukalt suurobjekte endale saada. Spekuleeritakse, et Annus on Eesti üks kõige jõukamaid inimesi. Teoreetiliselt börsimiljardär.

Toomas Luman, EE Grupi juht. Mees, kelle firma on alati võidule rihitud. Juba enam kui 15 aastat sama ettevõtte eesotsas. Juhib firmat, mille käive ületab miljard krooni. Juhib ka mõjukat organisatsiooni Eesti Kaubandus-Tööstuskoda.

Urmas Sõõrumaa, Falcki juht. Viimasel ajal jõuliselt kinnisvaraarendusse ja -hooldusesse siirdunud.

Andres Koger, Koger & Partnerid juht. FKSM-ist lahkudes suutis lühikese ajaga nullist luua eduka ehitusfirma.

Jaanus Otsa, Skanska EMV juht. Suutis raskustesse kukkunud EMV saneerida ning Skanskale müüa.