„Taevalaul” valmis stuudios Nukufilm möödunud aasta lõpus ja selle esilinastus toimus Pimedate Ööde filmifestivalil (PÖFF). Pärast festivali linastus „Taevalaul” kinos Artis nädala jooksul. „Ma ei tea küll täpselt, kui paljud inimesed mu filmi vaatamas käisid, kuid ma tean, et käisid,” ütles Kütt oma filmi vastuvõtu kohta. „Mulle rääkis Manfred Vainokivi, et ühel ta filmi seansil oli üks inimene. Minul olevat seanssidel olnud inimesi 25–30.”

Kui Kütt kuulis, et auhinna määranud filmikriitikud arutasid võimalust linastada „Taevalaulu” uuesti, meeldis see talle. „Oleks meeldiv, kui selline võimalus oleks. Minu film jooksis otse pärast PÖFF-i, siis võis inimestel olla teatud küllastus filmidest.”

Esimene kutse olemas

„Taevalaulule” ennustatakse edu rahvusvahelisel tasemel. Filmikriitik Jaan Ruus nimetas oma õnnitlustes Mati Kütti ekspordivõimeliseks kunstnikuks. „Taevalaulul” on juba ka olemas esimene festivalikutse. „Kutsutud on Rotterdami festivalile,” ütles teose produtsent Arvo Nuut. „Nad tahavad, et seal oleks veel mõni Mati Küti teos kõrval. Me ei ole veel jõudnud filmi festivalidele pakkumisega tegeleda. See töö on alles ees.”

Aasta parima filmi tiitliga käib kaasas Neitsi Maali kuju ja 2000-eurone (31 293,2-kroonine) auhind, mille on pannud välja Olympic Ca­sino.

Filmiajakirjanike ühing valib en­ne pa­rima filmi lõplikku selgumist viis nominenti. Peale võitjaks hää­letatud „Taevalaulu” said viie pa­rema hulka Marje Jurtšenko lavastatud dokfilm „Aeg on siin”, mis jutustab loo esimesse klassi läinud koolilastest, Marianne Kaadi dokfilm Ukraina kaevuritest „Auk nr 8”, Jaan Toomiku lühimängufilm „Oleg” ja Anu Auna lühimängufilm „Vahetus”. Ükski aastal 2010 Eesti kinodesse jõudnud täispikk mängufilm nominentide hulka ei pääsenud.

Kriitikud valisid ka Eesti kinolevi parima fil­mi. Selleks osutus prantslase Caspar Noe loodud teos „Ootamatu tühjus”, mille tõi siia Tallinnfilm.

Üldse jõudis aasta jooksul kinolevisse umbes 160 filmi.

Parimad kriitikud kirjutasid raamatu

•• Traditsiooniliselt valivad filmikriitikud koos parima filmiga ka parima filmikriitiku auhinna, mis läks seekord jagamisele. Tuhat eurot (15 646,6 krooni) said kahe peale kaks autorit, kes mõlemad ilmutasid möödunud aastal filmiainelise raamatu.

••  Ülo Pikkov pani oma ilmunud artiklite ja kunstiakadeemias peetud loengute põhjal kokku raamatu „Animasoofia”, mille kirjastas Eesti kunstiakadeemia. Raamat ilmus paralleelselt eesti ja inglise keeles ning selle juurde käib DVD-plaat, kus on peal kaheksa väärt teost.

•• Annika Koppel kirjutas raamatu „Kevade. Suvi. Sügis” Arvo Kruusemendi vändatud Lutsu-triloogiast. Raamatu ilmutas kirjastus Kadmirell. Auhinna kättesaamisel tänas autor Kruusementi, Lutsu ja teisigi, kes aitasid raamatut materjaliga varustada.