Raamatupoodide kett Apollo Raamatud viis eelmisel kuul kauplustes ja kodulehel läbi küsitluse, selgitamaks välja lugejate viimase aasta lemmikraamatud viies kategoorias. Küsitluslehe täitis 635 lugejat.

Lugejate lemmikuks eesti ilukirjanduse vallas osutus Jan Kausi romaan “Tema”, tõlgitud ilukirjanduse osas aga David Mitchelli “Pilveatlas”. Armsaimaks luuleraamatuks valiti Ott Arderi “Luule sünnib kus sünnib kui sünnib” ja lasteraamatuks Christopher Paolini “Vanem”. Lemmikraamatu tiitli mitte-ilukirjanduse kategoorias sai Michael Brighti “1001 looduse imet, mida elu jooksul peab nägema”. Kõik nimetatud autorid või nende tõlkijad saavad lisaks aule ka Apollo kuju, mille valmistasid Vanalinna hariduskolleegiumi kunstikooli lapsed.

Peale selle anti välja kaks eriauhinda – Kristiina Kassile lastejutu “Käru-Kaarel” eest ja Debora Vaarandile mälestuste “Aastad ja päevad” eest.

Statistikat ka. Nagu paljudel teistelgi aladel, osutusid ka raamatute lugemisel ja eriti just ankeetide täitmisel tunduvalt aktiivsemateks naised, keda oli kõigist vastanutest 82 protsenti. Eesti ilukirjanduse puhul nimetati kokku 125 eri teost, millest 30 said kolm või enam häält. Tõlgitud ilukirjandusest said vähemalt ühe hääle 210 raamatut, millest 44 said kolm või enam häält.

Paljulugenud vastajad

“Läbimüügi ja lemmikute pingerida on teatud korrelatsioonis, aga on ka üksjagu erinevusi,” ütles Apollo Raamatute turundusjuht Tiia Laul. “Näiteks eesti ilukirjanduse kaks lemmikraamatut – Jan Kausi “Tema” ja teisele kohale jäänud Sass Henno “Elu algab täna” – on ka eesti ilukirjanduse müügi poolest olnud kõige edukamad, samas kui tõlgitud ilukirjandusest lemmikraamatuks osutunud David Mitchelli “Pilveatlas” on teiste kandidaatidega võrreldes müübinud kõige tagasihoidlikumalt. Kindlasti ei kajasta Apollo lugejate lemmikraamatud keskmise eestlase maitset, pigem keskmisest enam lugenud inimeste arvamust.”

“Ostetud raamat ei pruugi alati osutuda lemmikuks – pärast lugemist võib selguda, et tegemist polnud nii hea raamatuga, kui esmalt arvati, samuti võib teatud raamatut olla vaja mingil muul otstarbel, näiteks kingituseks,” tõi Laul esile läbimüügi ja küsitluse põhjal lemmikute üle otsustamise sisulise vahe.