Selleks ajaks peaksid valmima viis suurejoonelise arhitektuu-riga kunstimuuseumi Pärsia lahe kaldal Abu Dhabis.

Turismiarendusfirma TDIC lubab, et Araabia Ühendemiraatidesse kerkib nii atraktiivne reisisihtkoht, et iga kunstist huvituv inimene hakkab seda vähemalt kord aastas külastama.

Muuseume rajavad maailma kuulsaimad arhitektid. 27-ruutkilomeetrisele Saadiyati saarele (tõlkes õndsuse saar) rajab Frank O. Gehry järgmise Guggenheimi muuseumi filiaali, mis peaks oma ligi 30 000-ruutmeetrise pinnaga New Yorgis asuva peamuuseumi varju jätma. Gehry rõõmustab üliväga, sest usub, et sarnast hoonet, mis kujutab endast üksteise sisse pressitud tahkude, prismade ja silindrite kogumit, poleks Euroopas ega USA-s kunagi püstitada saanud.

Maailmale tehakse silmad ette

Londonis elav iraaklanna Zaha Hadid (57) kavandab 62 meetri kõrgust teatrikompleksi, vahendab Spiegel Online. Hoone mahutab 6300 istekohta ja on võrreldav New Yorgi Lincolni keskusega.

Prantslane Jean Nouvel planeerib hiiglasliku hoonekompleksi asemel mikrolinna, lähtudes kõrbemaastikust. Araabia ehitustraditsiooni esindavad hooned koondab ta suure valgust läbi laskva kupli alla.

Betoonimeister Tadao Andos ühendab oma kloosterlikult karge ja minimalistliku arhitektuurikeele jaapani zen-traditsiooniga. Tema hoone peaks kujutama purje. Lisaks plaanitakse Veneetsia eeskujul rajada nn biennaali park 19 rahvusvahelise paviljoniga.

Pärast kuudepikkusi kuulujutte ja nädalaid kestnud proteste on Prantsuse valitsus lõpuks kinnitanud, et 800 miljoni kuni ühe miljardi dollari eest on nad valmis välja rentima Louvre’i nime ja kunstiväärtusi Abu Dhabisse ehitatavale kunstikeskusele, vahendab Herald Tribune. Kriitikud kurdavad, et Prantsusmaa müüb oma hinge. Kuna aga Prantsuse valitsusele kuulub enamik muuseume, on nii kriitikute kui ka Louvre’i esindajate arvamusel vähe kaalu.

Nn kõrbe-Louvre’is näidataks arheolooglisi esemeid, dekoratiiv- ja nüüdisaegset kunsti kõikidest maailma regioonidest. Vahepeal liikus kuuldus, et Abu Dhabi keeldub esitlemast paljast inimkeha kujutavaid ja religioosse sisuga maale. Le Monde lõpetas need kuulujutud väitega, et sõlmitavasse lepingusse lisatakse klausel, mille järgi ei saa uus muuseum keelduda esitlemast töid ebamõistlikel motiividel.