Roman Baskini lavastuse kõige huvitavam osa on osa-täitjate valik. Selles on mingi filmile omane fotograafiline täpsus, mis paneb Ephraim Caboti (Feliks Kark) perekonna niimoodi paika, et sugulus tundub kuidagi enesestmõistetav. Vanemaid vendi Simeoni ja Peterit mängivad Allan Kress ja Kristo Toots. Koos noorema poolvenna Ebeniga (Rasmus Kaljujärv) moodustavad nad koosluse, mis mõjub üllatavalt usutavalt.

Loomulikult pole asi pelgalt välistes omadustes, näitlejad mängivad oma rolle ihu ja hingega, rõhutades huvitaval ja päevakajalisel moel O’Neilli näitemängu teemasid.

Kasupoega Hippolytosesse armunud Antiik-Kreeka matrooni Phaidra moodne variant Abbie Putnam on vääriline roll Katariina Laugule, kellele see töö klapib nii väliste kui ka psühhotehniliste parameetrite poolest.

Tema armastuse lugu kasupoeg Ebeniga on esitatud suure tragöödia võtmes, milleks läheb tarvis kange kraadiga näitlejameisterlikkust. Katariina Laugu mängu ootamatud küljed avanevad just siis, kui ta armastus Ebeni vastu võtab koleda pöörde. Siis mängib Lauk Abbiet kriiskava ja eksalteerituna. Mõnes stseenis saab ilmsiks psüühiline surve, milles pole midagi meeldivat, pigem hirmutavat. Oma psühholoogilise tõe avamises jõuab lavastus üpris valusate hetkedeni.

Tänuväärne on, et „Iha jalakate all” toob lavale tagasi Feliks Kargi, kes üllatab näitlejatöö intensiivsuse ja täpsusega. Feliks Kargi Ephraim Cabot meenutab tema teist rolli, kreeklast Zorbast – mõlemad on energiast pulbitsevad vanamehed. Ainult Ephraim Cabot on riuklik, veel kiuslikum kui Oru Pearu. Cabotis on seesama himu võimu ja omandi järele, mis tõukab tagant kõiki näitemängu tegelasi ja millest saab lavastuse peateema.

Sügavaid tundeid

Suur tragöödia on oma inimlikkuses muidugi universaalne, kuid ometi on lavastuses näha ka üht-teist, mis teeb loo siinsele rahvale mõistetavamaks. Peale Kurgja vaimu ja lihtsa maakeskkonna on muudki. Näidendit esitatakse Jaak Rähesoo tõlkes, mis loob Kitzbergi küladraamadest tuttava keele kaudu silla eesti kultuuri.

Lavastuse „Iha jalakate all” publikumenu räägib huvist kaalukama dramaturgia vastu. Enne tüki valmimist ütles lavastaja Roman Baskin, et publik igatseb sügavaid tundeid. Nii ongi, suur kiredraama paelub, kui ta on hästi tehtud.

Suveteater

„Iha jalakate all“

Autor: Eugene O’Neill

•• Lavastaja: Roman Baskin

Kunstnik: Ervin Õunapuu

Kostüümid: Ann Lumiste

•• Osades: Katariina Lauk, Rasmus Kaljujärv, Feliks Kark, Allan Kress, Kristo Toots jt

•• Kurgjal, Carl Robert Jakobsoni majamuuseumi hoovil